ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

13 september 2019 ‘gelijkrichtermuur’

13 september 2019 – de dag begon bewolkt, maar het zou toch nog 18 tot 24 graden worden.

Regelmatig staan er min of meer onverwachte karweitjes op het programma en vandaag was dat de ‘gelijkrichtermuur’. De gelijkrichter van de zonne-energie installatie komt in de Scheune te hangen, maar de muur was daar nog niet geschikt voor. De vergane vakwerkwand hebben we jaren geleden vervangen door een stenen muur, waaraan we sindsdien niets meer hebben gedaan.

Omdat deze muur (te) nieuw is, moet hij getransformeerd tot een Alt-Deutsche muur. We gaan dit niet met leem doen, maar met echte mortel op cementbasis. Dit omdat er het nodige aan de muur gehangen moet worden en ook omdat de kans op beschadigingen anders te groot is. We hebben flink door gewerkt en aan het eind van de werkdag was de muur ver genoeg gestuukt. De rest komt t.z.t. wel.

Van het isoleren van het plafond van de koeienstal was nog wat over en dat heeft nu z’n weg gevonden naar openingen tussen de balken van de Scheune. Hierdoor staat de Scheune, die al winddicht is, in verbinding met de bovenverdieping waar wind en vleermuizen nog vrij spel hebben. We hadden niet genoeg om alle openingen af te dichten, maar beter iets dan niets.

In de koeienstal stond nog wat afwerkwerk op het programma. De resterende glimmende onderdelen van de deur werden matzwart geverfd om ze een ouder uiterlijk te geven. Verder moest er bij het maken van de deurrand wat stukwerk weg geschraapt worden. De beschadigingen hebben we nu hersteld en het stukwerk sluit nu netjes aan op de deurrand.

De keuken is al een paar jaar bijna af en dat ‘bijna’ slaat op de keukendeur die er nog in moet. De deur is er inmiddels en die stond al een tijdje klaar om erin gezet te worden. Daar zijn we vandaag aan begonnen. Zoals vaker bij deuren en zoals altijd hier in Kröv paste het niet de eerste keer. De deur kon er wel in, maar kon niet helemaal dicht.

We hebben hem er daarom weer uitgehaald en op de behandeltafel gelegd voor een schaaf- en schuurbehandeling. Hierbij moest ook de sparing voor het slot aangepast worden. Die duurde wat langer dan verwacht en omdat we dat perse af wilde maken, was het halfacht toen het af was.

Bij het inzetten van de deur hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van oppompbare luchtkussentjes (die we bij de ramenplaatser zagen) waarmee je deuren en ramen eenvoudig kunt stellen zonder ze te beschadigen. Als je op Internet zoekt op ‘winbag’ dan zie je wat het is.

Morgen gaan we verder.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.