ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

9 november 2019 ‘52 maanden later‘

9 november 2019 – het is maar de vraag of de temperatuur vandaag een tweecijferige waarde bereikt, want de voorspelling is 3 tot 10 graden. Om te voorkomen dat het in de woonkamer te koud wordt hebben we vannacht voor het eerst de infraroodverwarming aangezet op 13,5 graden. Die temperatuur was het vanochtend ongeveer, waardoor het opstoken wat sneller ging.

Een karweitje wat nog op het programma stond was de deurklink van de keukendeur, al was het maar om ontwrichte vingers te voorkomen bij het open en dicht doen van de deur via het gat van de klink.

De eerdere poging mislukte vanwege de te korte patentbouten. We zijn op zoek gegaan naar langere, maar die waren alleen online te krijgen. Een andere optie was een stukje M4 draadeind met aan weerszijde een draadbus (om de een of andere reden worden patentbouten per 4 verkocht, terwijl je er voor een deur maar 2 nodig hebt).

Na nog wat denken kwamen we op het idee om het schroefdraaddeel van de bout af te zagen en dat als draadeind te gebruiken. De totale lengte werd hierdoor net iets langer, waardoor we de klink en het slot (na wat aanpassingen) op de deur konden zetten.

Het volgende onderdeel was de sluitplaat. Ook hier wilden we die van de oude keukendeur gebruiken, maar dat ging niet zomaar. De oude was een hoekversie en nu hadden we een platte nodig. Omdat de hoekversie een mooi oud uiterlijk had, besloten we een ombouwpoging te wagen.

Voordat we dit gingen doen, was er buiten nog wat te doen; er waren weer wat verse kastanjes gevallen, maar gelukkig lang niet zoveel als de vorige keer. Ook hebben we de steigerplanken naar binnen gehaald.

Op het dak waren nog wat dakladders blijven liggen en die hebben we samen met de aluminium ladder in de winterstalling gelegd, waar ze hopelijk tot het voorjaar kunnen blijven liggen.

Verder met de keukendeur. Omdat de keukendeur geen slot krijgt en er een kozijnanker in de weg zat hebben we de sluitplaat nog een stukje ingekort. Dit scheelt bovendien wat gebeitel in het kozijn en nadat dat gedaan was, kon de sluitplaat erin. Als laatste kwamen er 2 schroeven in en toen kon de keukendeur voor het eerst in meer dan 52 maanden (sinds 31 juli 2015) weer dicht.

De werktijd zat er ongeveer op, volgende keer gaan we nog wat latjes op het kozijn zetten als een soort aanslag voor de deur en tegen de tocht.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.