ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

26 juni 2021 ‘gaten dichten‘

26 juni 2021 – er is een temperatuur van 21 tot 27 graden voorspeld, eigenlijk een ideale werktemperatuur, niet te koud en niet te warm.

’s Ochtends hebben we samen met de buurman de vaak gefotografeerde roos gesnoeid. Omdat dit een mooie klimroos is, die we ook wel in de achtertuin willen hebben, gaan we proberen de roos te stekken.

Daarna was het tijd voor ‘actie dukdalf’; de pen leek goed vast te zitten, dus kon alles de tuin in. Het kantelen ging niet meer vanwege de pen, dus moesten we hem optillen om de 3 treden van het laatste trapje voorbij te komen. Op een hondje ging het door de tuin, waar ook weer hindernisje in de vorm van een paar treden genomen moest worden.

Aangekomen op de standplaats ging het overeind zetten vrij soepel en niet veel later stond de dukdalf op z’n plaats. De dame erop zetten leverde geen problemen op, zodat een deel van de losgelaten bladeren en druiven weer op hun plaats gezet konden worden. De rest komt de volgende keer.

De grafsteen die uit de veevoederkelder in de tuin kwam hebben we ontmanteld en een deel is hun hergebruikt als opstapsteen naar het terras.

De (steek)trap van de toekomstige woonkamer naar de vide komt voor een oud met leem gevuld vakwerk te staan. Hierin zitten wat gaten en spleten en het is aanzienlijker makkelijker om die nu dicht te maken, dan wanneer de trap ervoor staat.

Van gruis, stukken leemsteen en water hebben we een soort leemmortel gemaakt, waarmee we een aantal leemstenen in de gaten “gemetseld” hebben en de spleten gedicht hebben. Ook is hiermee een lelijke nieuwe balk onzichtbaar gemaakt.

Toen was het vervangen van het zeil van de achtergevel aan de beurt. Aan de rechterkant wordt het lelijke blauwe zeil wat voor het vakwerk zit, vervangen door wit zeil achter het vakwerk. Vooruitlopend op de definitieve aanblik van een Oxenblutrot vakwerk met witte kalkvulling geeft dit al vast een klein beetje een idee hoe het er t.z.t. uit komt te zien.

Omdat bij de rechter hoek zo’n 1,5 m vakwerk inclusief de hoekstaander ontbreekt hebben we eerst met een plaat OSB en wat planken een constructie gemaakt om het zeil op vast te maken. Daarna hebben we het zeil met latjes achter op het vakwerk gezet. De tijd was te kort om het af te maken, dus de volgende keer gaan we verder en maken we er ook een gat voor het raam in.

’s Avond herontdekte we wat “eetafval” van houtwormen bij de badkamerkeur. Morgen gaat de deur eruit en gaat er wat antihoutwormspul op.

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.