ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

25 oktober 2023 ‘net op tijd’

25 oktober 2023 – in de ochtend zou het nog droog blijven, met kans op wat zon als de ochtendnevel opgetrokken is, maar voor de middag wordt er de nodige regen verwacht, bij temperaturen van 9 tot 15 graden.

Om de regen voor te zijn, zijn we ’s ochtends meteen begonnen met het opruimen van het snoeiwerk van de vorige dag en het resterende kastanjeboomafval. Dat laatste is voorlopig van tijdelijke aard, want dagelijks zal er nog het nodige vallen. De bedoeling kwam uit, we waren net op tijd, want de rest van de dag regende het bijna continue.

Op het terras, wat nu als werkplaats gebruikt wordt, is het nodige hout geïmpregneerd, zodat het beter bestand is tegen ongewenste knagers en schimmel. Het is hier overigens verplicht om hout wat een constructieve functie heeft, hiermee te behandelen. We moeten wel de temperatuur in de gaten houden en gelukkig was het nog “warm” genoeg om hout te beitsen, zodat het verdonkerde hout beter bij het hout er omheen past.

De oude hoekstaander die we voor het vakwerk in de achtergevel willen gaan gebruiken is te dik. De originele dikte van ca. 17 cm past hier niet en moet afgeslankt worden tot ca. 13-14 cm. Het lastige hierbij is, dat de balk niet vlak en haaks is en je niet zondermeer kan gaan zagen. Verder is de balk ca. 20 cm dik en hier moet de zaag dus doorheen. Voor de combinatie van dikte en gewicht hebben we (nog) geen geschikte zaag.

De poging met een kettingzaag strandde al vrij snel, want het oude eikenhout was veel te hard voor de zaag, die overigens met name bedoeld is voor snoeiwerk in de tuin. De vaste zagen waren ook geen optie. Van een soort overmaatse mecano hebben we een frame gemaakt en daarin de bovenfrees gezet en het vlak gefreesd. Dat duurt wel even, maar het resultaat is prima bruikbaar. In een vakwerkconstructie is een afwijking van een halve millimeter geen enkel probleem.

Het vakwerkhout aan de buitenkant krijgt uiteindelijk de kleur Ochsenblutrot (ossenbloedrood) of Oxidrot (RAL 3009), maar voordat de lijnolieverf die we hiervoor gebruiken erop kan, gaat er eerst Halböl op, als een soort primer.