ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

26 oktober 2023 ‘afwerklatjes’

26 oktober 2023 – de komende dagen blijft het regenen, met af en toe droge periodes. De zon blijft voor het merendeel achter de wolken en vandaag word het 10 tot 17 graden.

De ochtend werd grotendeels gebruikt om de beoogde hoekstaander beter passend te krijgen. Het eerste probleempje was, welke kant, of stuk van een kant, het uitgangspunt voor het op maat maken zou worden? De balk is namelijk niet recht, getordeerd en ook verre van haaks. Uiteindelijk hebben we een deel van een kant als basis genomen en hebben een bobbel van ca. 1,5 cm vlak(ker) gefreesd.

We gaan wel t.z.t. de geleide-/sledeconstructie voor de frees aanpassen en denken o.a. aan een min of meer vaste opstelling voor de frees, waar de balk los tussen ligt. Dit zou een hoop insteltijd moeten besparen.

De afwerklatjes voor badkamer2 waren gebeitst en klaar om erop gezet te worden. De openingen tussen de balken en boven het raam zijn nu verdwenen en het ziet er weer wat beter uit. Het plafond is in principe klaar om gestuukt te worden, maar voor de wanden ook zover zijn moet nog het e.e.a. gebeuren.

De teststrook OSB op het terras zat te krap en nadat er een kleine 2 millimeter afgezaagd was, paste die prima. We gaan ook de andere stroken zagen en voorbehandelen met primer. Als het plafond erop gaat, komt er 15 cm steenwol isolatie boven, waarmee de vloer van de slaapkamer erboven ook meteen geïsoleerd is.

Voor het stuk plafond tussen de buitenmuur en de oude balk lijmen we 2 stroken OSB aan elkaar, tot een strook met een totale lengte van bijna 4 meter. Nadat we de 2 smalle stroken aan elkaar gelijmd hadden, vroegen we ons af of het voor de bredere (en dus veel zwaardere) stroken wel een goed idee is, om die vooraf aan elkaar te lijmen. Waarschijnlijk gaan we het bij de bredere stroken anders doen.