ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

27 oktober 2023 ‘bijna naadloos’

27 oktober 2023 – het weer is weer weinig soeps vandaag, regen en stormachtig, met temperaturen van 10 tot 15 graden. Het buitenwerk – als dat al gebeurt – zal beperkt blijven tot het rapen van kastanjes en bladeren, die nog steeds dagelijks vallen.   .

Het lijmen van de OSB-platen lijkt geluk te zijn, al is het pas zeker of ze recht aan elkaar zitten, wanneer ze tussen de balken gezet wordt. Er is ca. een millimeter speling, dus als ze scheef zijn, dan merk je dat op een lengte van bijna 4 meter zeker.

De strook die al gedeeltelijk in de primer zat, is nu helemaal gedaan. Er komt nog een afwerklaag op, maar wat dat wordt bekijken we nog. Is de afwerklaag droog, dan kunnen ze erop.

Omdat we nog de nodige oude en nieuwe balken moeten bewerken, hebben we besloten om de freesgeleider aan te passen tot een meer algemeen bruikbare versie. Met draadeinden M10 en vleugelmoeren aan de onderkant is de langsgeleiding nu aan de werktafel vastgemaakt, in plaats van met lijmklemmen aan het hout.

Om het zo stabiel mogelijk te houden, gaan de draadeinden door de blokjes heen waarmee de basishoogte wordt ingesteld. Eventueel kun je ook een plank onder het hout wat bewerkt wordt leggen, om de hoogte te veranderen.

Met deze nieuwe constructie is de achterzijde van de hoekstaander vrij snel vlak gemaakt. Hierop kunnen we nu met de cirkelzaag en de zaaggeleider een plak van de zijkant afzagen en de staander verder op maat maken. Als dat gedaan is, dan kan het verlengstuk er aan gezet worden.