ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

7 november 2023 ‘letterlijke spaanders’

7 november 2023 – de periode met deels ééncijferige temperaturen is aangebroken en voor vandaag staat de voorspelling op 7 tot 13 graden en wordt het wisselvallig met droge periodes, zon, regen en wind.

Ook binnen kruipt de temperatuur richting de 10; in de woonkamer is het 13,5, in de gang 12,7, in de keuken 12,5 en boven varieert het tussen 8,8 en 10,6.

De ochtend begon droog en hiervan hebben we geprofiteerd door een speciekuip bladeren en kastanjes van de tuintrap te halen. De rest moet vanwege regen nog even wachten.

Met aangepast gereedschap gaan we verder met de hoekstaander; de niet-accufrees moet de snel leeg rakende accu’s vervangen en met een afvlakfrees van 57 mm moet het aantal bewegingen over de balk sterk verminderen. Voor delen waar zo goed als zeker geen spijkers e.d. in zitten, hebben we een extra brede elektrische handschaaf.

Met het nieuwe / aangepaste gereedschap kwam de snelheid er goed in. Naast elektrische aanpassingen, hebben we de eerste ca. anderhalve centimeter er – meer in de stijl van de oorspronkelijke bouw – met hamer en beitel afgehaald.

Het spreekwoord “Waar gehakt wordt vallen spaanders” had vandaag z’n letterlijke betekenis, want door het handmatige gehakt, was de vloer bezaaid met eiken spaanders. Ideaal voor het roken van vlees of vis, of als aanmaakhout voor houtkachel of barbecue.

Rond het middaguur scheen de zon. Het was niet lang, maar lang genoeg om weer een speciekuip met bladeren van het terras en het paadje er naar toe te vullen. Daarna begon de regen weer.

Dat de hoekstaander ongeveer op dikte was, betekende niet dat hij af was. Het verlengstuk moest er nog op en we zijn begonnen aan een soort van halfhoutse verbinding. We kregen het niet helemaal af, maar het begin is er.

Morgen verder en dan kijken we ook hoe we de delen aan elkaar vastmaken en moet het lange stuk net zo breed worden als het verlengstuk.