ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

2 mei 2024 ‘aan het werk‘

2 mei 2024 – gister is de voorspelde regen niet gevallen, maar vandaag is de kans daarop groter. Vanaf de middag kan het stevig gaan regenen en zelfs hagelen, bij temperaturen van 16 tot 24 graden.

De voorspelde temperatuur en zeker de regen en hagel werden ruim gehaald. Iets voor vieren barste het noodweer los, met een enorme hagelbui en hagelstenen die richting de 2 cm gingen en onheilspellend op de oude dunne ruitjes van de ramen kletterden.

De afvoer voor de scheunedeur hadden we gister wel wat onkruidvrij gemaakt, maar niet voor dit soort weer. Al snel liep het water over de ca. 4 cm hoge drempel heen en dus hebben we snel met een schep het afvoergeultje wat verder uitgediept. Erg diep kunnen we het niet maken, want er ligt een keienpad. Ons werk had nut, want het waterpeil voor de deur zakte zienderogen, totdat het “overstromingsgevaar” geweken was.

Voor de regen konden we nog aan de waterbak werken; voorbereidend werk voor een nieuw beeld, waarbij het van belang is, dat het links en rechts nagenoeg even hoog is.

De grootste beelden staan ook weer op hun plaats en hierbij verloor de bacchante dame een druivenblad. Dit gaan we repareren, zoals we vandaag ook het vogeltje weer op de pelikaansnavel gelijmd hebben en een stoel gerepareerd hebben, die al tijden in de woonkamer stond met 2 kapotte poten. Vandaag kan de lijm drogen en morgen kunnen we er weer op zitten.

Met mooi weer werken we bij voorkeur buiten, maar binnen liggen er “gelukkig” genoeg karweitjes voor als het regent. Vandaag was het gedeeltelijk zo’n dag en hebben we in de lagedeurkamer een stuk balk wit geverfd.

Gister, op ‘de dag van de arbeid’, werd er hier niet gewerkt, het is een nationale feestdag en iedereen is vrij. Het is overal lekker rustig, want zelfs de meest standvastige openhaardhoutzagers zijn stil. Vandaag is het weer een gewone werkdag en dus kunnen we weer volop aan de slag met elektrisch gereedschap.

In de werkplaats is de temperatuur ook weer tot ‘werkbaar’ gestegen en we zijn verdergegaan met het nieuwe stuk vakwerk voor de achtergevel. Met een lat op de juiste plaats hebben we de schoor gesimuleerd. We hebben nog een eikenbalk van 13,5 x 13,5 cm en ruim 2,5 m lang en daar gaan we de schoor van maken.

Een klein tussendoor karweitje is het afdichten van tapgaten in het oude vakwerk. Dit is nodig, omdat de nieuwe regel – boven het raam – hoger komt dan de oorspronkelijke. De blokken gaan we maken uit afvalstukjes van de eikenhouten trapbomen, die een paar jaar geleden gemaakt zijn. Een karweitje als dit valt meestal tegen, omdat het gat in het vakwerk verre van recht is. De eerste is af, de tweede komt morgen.