ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Gebroken balken (1)

29 juni 2012 – tijdens de rondgang met de architect kwamen ook de gebroken balken aan de orde. In de “doorzakkamer” (de naam zegt het al) is een vloer-/plafondbalk gebroken en boven de garage is een zelfde soort balk gebroken. In de balk boven de garage is de breuk duidelijk zichtbaar en de architect denkt dat een grote noest precies op de plaats van de houtverbinding de oorzaak van de breuk is. Hoe deze eiken balk van ca. 15 x 15 cm. heeft kunnen breken is de vraag. Is het leem er rondomheen nat geworden en is de balk rot op het meest belaste punt, of is de gewijzigde dakconstructie na de vergroting van het pand de oorzaak. Wie weet achterhalen we dit ooit nog eens.
In de doorzakkamer was de breuk niet te zien en het vrijleggen van de balk (om te beginnen op de plaats van de breuk) kwam ook op het werklijstje te staan.

30 juni 2012 – ondanks het mooie weer gingen we toch hakken en graven om de breuk in de balk te kunnen zien. Na een tijdje een stofmengsel van leem stro gehapt te hebben kwam de breuk in zicht. Het kan haast niet anders dan dat de dunne stuclatjes en het stucwerk er na de breuk opgezet zijn, want anders waren er zeker scheuren te zien en had het nooit zo mooi meegelopen met de rondingen in het plafond.

De complete fotoserie van de gebroken balken staat hier.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.