ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 2 mei 2014

2 mei 2014 – het zou een kort reisje Kröv worden, met als belangrijkste doe, om (a) de waterleiding in de kelder af de maken en (b) de waterleiding naar de put op te graven in de gang. Als het mooi weer was dan zouden we ook buiten nog wat gaan doen, maar dat zat er waarschijnlijk niet in.

Voor het zover was gingen we naar de Baumarkt om haken te kopen om de waterleiding vast te zetten en we wilden een pikhouweel kopen. Dat leek ons, samen met een bijltje (van de oude was de steel gebroken) het ideale gereedschap om delen van de tuin verder te ontdoen van struiken, boompjes en wortels. Een nieuw bijltje hadden we al, maar een pikhouweel hadden we nog niet gevonden.

We hadden verwacht dat de bouwmarkt hier wel een pikhouweel zou hebben, maar dat was dus niet zo. Eigenlijk helemaal niet erg, want ze hadden wel een ‘Wiedehopfhacke’. Dit op een Middeleeuws wapen lijkende gereedschap heeft aan de ene kant een bijl en aan de andere kant een soort ‘hakschep’. We denken dat dit ideaal is om de harde leemgrond mee los te maken en wortels door te hakken en kunnen haast niet wachten om het te gaan proberen.

Aangekomen in Kröv zijn we meteen de kelder ingedoken om de waterleiding vast te zetten. Het ging redelijk, al sneuvelde er een paar haken omdat het steen te hard was. Toen dit gedaan was, konden de ondersteunende planken weg, op 1 na, die onder de watermeter blijft staan.

De aftap- en tevens noodkraan verwisselen ging soepel en toen was het werk in de kelder gedaan. We hebben nu dus in de kelder een kraan met aansluiting voor een tuinslang, zodat we bij een volgende leidinglekkage toch bovengronds water hebben.

Deel (a) zat erop en nu was (b) aan de beurt. Na in de put gekeken te hebben waar de leiding in de wand verdween, begon het hakwerk in de gang. Toen het begin er eenmaal was, kon de tegel er vrij makkelijk uitgehakt worden. De betonachtige vloer eronder ging wat minder soepel, maar ook daar kwamen we doorheen.
Omdat we niet wisten wat ons te wachten stond, hadden we nog geen sloophamer gehuurd. Dit was meer een soort van inventarisatie of inspectie opgraving.

We hadden opgemeten hoe diep we zouden moeten graven en voordat we op de beoogde diepte waren, kwamen we leisteen tegen. Het was zonde om dit leisteen kapot te hakken, dus maakten we het gat groter om voorbij de leisteen uit te komen. Dit betekende wel dat er wat dieper gegraven moest worden. Vanaf de put loopt de leiding schuin naar beneden richting kelder, om daar een ruim 2 meter verder en 1 meter dieper uit te komen. Zouden we de leiding helemaal opgraven, dan zou dat dus een aardig gat worden.

Bij het groter en dieper maken van het gat ontstond er bij het weghalen van een los stuk leisteen een opening naar de put. Omdat het stuk muur van de put daar een stuk dunner, rechter en nieuwer(?) is, kwamen we op de gedachte dat er vroeger mogelijk een deurtje naar de put was in plaats van een soort raam.
Dit zou dan later dichtgemaakt kunnen zijn. T.z.t. gaan we dit nog wel eens verder bekijken.

Inmiddels was het bijna 19:00 uur en was het mooi genoeg geweest voor vandaag; morgen verder.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.