ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 20 mei 2014

20 mei 2014 – de verleiding om wat langer in bed te blijven liggen werd getemperd door het geluid van dakdekkers die bij de buren aan het werk gingen. Eigenlijk ook geen probleem, want er moest vandaag nog het nodige gebeuren en dan kun je beter maar bijtijds beginnen.

De weersvoorspelling was goed; eigenlijk bijna te goed, want de temperatuur zou kunnen oplopen tot 30 graden. Morgen zelfs 33 graden en dat er daarna onweer en regen voorspeld wordt is dan ook niet echt een verrassing. Het was dus mooi genoeg om in de tuin aan de muur en het Winzertreppchen te werken en dat deden we dus de hele dag.

Met het gisteren gekochte stuk kon de “boorleiding” worden verlengd tot ruim 4 meter. Hij kon gelukkig nog net via de keldertrap de kelder in en vandaar terug de muur in richting de put.

Met gewoon slaan kwamen we niet verder, dus dan maar met grof geweld. De voorhamer werd erbij gehaald en na de nodige doffe doodsdreunen schoot de leiding ineens een stukje verder.
Vol verwachting gingen we de kelder uit om in de gang te kijken, maar helaas, daar was nog geen boorleiding te zien. Wel was er een stukje metaal te zien; dat trokken we eruit en deze “wokkel” was ooit een stuk waterleiding…

Het viel hierna toch nog tegen om de boorleiding er doorheen te krijgen, maar uiteindelijk werd die toch zichtbaar in de gang. We wisten nu ook hoe lang de oude waterleiding ongeveer was, toen we alle stukken in de garage achter elkaar gelegd hadden. Dit konden we als richtlengte voor de mantelbuis gebruiken.

We hadden namelijk besloten om de nieuwe kunststof waterleiding in een mantelbuis te leggen. Die mantelbuis zou een PVC afvoerleiding met een diameter van 32 mm. worden, waarin de tyleen waterleiding vrij zou liggen. We hadden de stukken al met moffen aan elkaar gezet en gelijmd, dus die kon er zo in.

Om te voorkomen dat er ongewenst spul (leem, zand, etc.) in zou komen, hebben we er een dop op gezet, die met rood gevarentape werd vast gezet, om eventuele mollen en andere grondbeesten te waarschuwen.

De kunststof leiding (tyleen) ging er -vanuit de kelder- vrij probleemloos doorheen. We zijn weer een stapje verder, maar we zijn er nog niet. De leiding moet nog voor de put langs en dan links ervan door de muur heen de garage in.

Na het zo goed mogelijk uitgemeten te hebben zijn we vanaf 2 kanten begonnen met een gat te maken. Toen er een klein gaatje was waar de rolmaat doorheen k0n, konden we de dikte van de muur opmeten en die was daar ca. 55 cm.  

De complete fotoserie van de waterleiding staat hier

Leave a Reply