ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

18 mei 2019 ‘Hof und Scheunenflohmarkt’

HIER ZIJN WE OOK MEE BEZIG

18 mei 2019 – het weer begon droog, maar ’s ochtends vielen de eerste druppels al en dat was jammer voor de ‘Hof und Scheunenflohmarkt’ die in Kröv gehouden werd. Daarna was het gelukkig een tijd lang droog en zonnig, maar ’s middags viel er jammer genoeg zoveel regen dat de “koopwaar” naar binnen gebracht werd.

De spievormige stukken hout boven de buitendeur zaten goed vast op 1 klein stukje na. Dat kregen we er niet goed in en het gaatje gaan we t.z.t. met een klodder Putz afdichten. Van de rest hebben we de kitresten afgeschraapt en misschien komt hier nog een laagje beits overheen om het wat donkerder te maken.

Het is intussen al weer bijna 10 jaar geleden dat we aan de tuinmuur en de tuintrap begonnen en deze zijn nu toe aan een onderhoudsbeurt. We hebben nu ook veel meer ervaring met het cementeren en dit komt nu goed van pas. Als voorbereidend werk hebben we losse stenen van de trap en de wateropvangbak schoongemaakt. Wat het beter weer geweest, dan hadden we al wat gecementeerd, maar zo ver kwam het dus niet.

Over de aansluiting van het koeienstalplafond op een stuk balk in de muur van de Scheune waren we niet helemaal tevreden en daarom hebben we daar ook een randje op gezet. Het ziet er nu veel beter uit en nu is het koeienstalplafond echt af.

Een speciekuip vol afvalhout was er van het plafond af gekomen. Die hebben we naar de buren gebracht om als brandhout te gebruiken.

Het schoonmaken van eikenhout doen we met een roterende staalborstel. Dit gaat met een behoorlijke kracht, want delen die aangetast zijn door schimmel of ongedierte worden min of meer weg geslepen door de borstel. Het keiharde onaangetaste hout blijft dan over. Het nadeel van deze methode is dat er een enorme hoeveelheid troep in de vorm van vuil en zaagsel vanaf komt, wat overal in de Scheune neerdaalt.

Om de schoonmaaktijd te verkorten hebben we een zeil voor het grootste houtrek gehangen. Dit zeil moest natuurlijk meteen getest worden en om dit te doen hebben we nog 2 balken ontspijkerd en geborsteld.

Toen het werk er op zat zijn we naar de ‘Hof und Scheunenflohmarkt’ gegaan die in Kröv gehouden werd. Zoals de naam al aangeeft is dit een vlooienmarkt in schuren en tuin en in heel Kröv deden mensen mee.

Behalve dat we nieuwsgierig waren naar de koopwaar, was dit DE gelegenheid om garages, schuren en een enkele kelder van binnen te bekijken. Dat hebben we dan ook gedaan. Ook hebben we nog wat gekocht, een niet zo bijzondere oude waterpas en een wat meer bijzondere booromslag die we nog nooit eerder gezien hadden. Na wat speurwerk op Internet blijkt het een hoekbooromslag of plintbooromslag te zijn. Het nadeel van een standaard booromslag is dat je niet dicht bij kanten kunt boren vanwege de draaiende beweging. Hiermee kan dat dus wel.

17 mei 2019 ‘Geierlay Hängeseilbrücke’

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

17 mei 2019 – vandaag staat er geen werk op het programma, maar een bezoek aan de ‘Geierlay Hängeseilbrücke‘ oftewel hangbrug.

16 mei 2019 ‘koeienstalplafondrandje’

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

16 mei 2019 – vanwege de toenemende bewolking blijft de temperatuur steken op 9 tot 16 graden, precies 10 graden minder dan vorig jaar rond deze tijd. Gelukkig wordt het morgen warmer.

Het onderstuk van de kast staat op z’n plaats zodat we zien hoe het staat. Het idee is verder, om ook de magnetron op een uitschuifplateau in de kast te zetten. Om te kijken op welke hoogte die dan komt te staan hebben we de magnetron op wat houtblokken gezet. Vanavond gaan we hem testen met Flammkuchen.

Daarna was het “vergeten” randje aan de beurt. Even wat stukjes hout zagen ging niet, want zoals zoveel in dit huis, liep het ook hier scheef. Het werden dus trapeziumvormige plankjes met een breedte van 8 tot ruim 12 cm. We hebben ze nog niet vastgezet, want we weten nog niet hoe het trapgat afgewerkt gaat worden.

De vorige keer hadden we een paar oude balken ontspijkerd en als tussenkarweitje zijn we hiermee verder gegaan. We hebben er 3 schoongemaakt met de roterende staalborstel (die nu bijna helemaal versleten is) en daarvan hebben we er 2 geïmpregneerd. Een groot deel van de werkplaats is bedekt met een laagje donker stof, dus kunnen we met de stofzuiger aan de slag.

Boven de buitendeur van de koeienstal zat nog een taps toelopende spleet tussen de houten en de stenen latei. De houten balk aan de binnenkant loopt ongeveer gelijk met de binnenmuur en de stenen latei loopt ongeveer gelijk met de buitenmuur. De muur is lang niet overal even dik en dus loopt de spleet taps toe. We hebben er wat stukken spievormig eikenhout in gelijmd en gaan het morgen verder afwerken.

15 mei 2019 ‘hoog bezoek’

15 mei 2019 – de temperatuur was ongeveer hetzelfde als gisteren. Door de zon leek het weer mooier dan het was, want de wind was behoorlijk koud.

Met het “echte” voegmiddel hebben we de rest van de koeienstalkasttegels gevoegd en als het over een paar weken uitgehard is, dan kan de kast erop. We hadden eigenlijk iets te weinig aangemaakt, maar het zou net genoeg moeten zijn om de kast op te zetten.

’s Middags kwam er “hoog” bezoek (de dakdekker) langs om onze ideeën over het dak te bespreken. Ons idee om aan de achterkant indak zonnecellen te plaatsen werd door hem afgeraden. Hij had al regelmatig lekkages moeten verhelpen aan dit soort installaties en een losse installatie op een dak was volgens hem beter en ging langer mee. Hier gaan we dus over nadenken.

Verder hebben we gehad over de legmethode (standaard of Alt-Deutsch) van de Schiefer en gezien de stevige meerprijs en het feit dat je het zelf niet ziet, gaan we waarschijnlijk voor ‘standaard’. Ook steigers, afwerking, ventilatie en dampdoorlatende folie is aan de orde gekomen en de keuze voor hout of kunststof ramen.

De dakdekker geeft ons nog wat adressen door van goede bedrijven voor zonnecelinstallaties en kozijnen.

Vanwege het mooie weer konden we ook buiten wat doen. We hebben nog wat onkruid weggehaald (wat we bij de buren in konden leveren) en de tuinmuur en de trap geïnspecteerd.

We konden weer iets van de ‘to do’ lijst afstrepen, want het koeienstalplafond is af. Het was even nadenken in welke volgorde we de laatste planken moesten doen om alles ertussen te krijgen, maar alles zit er nu in en het zit goed vast. Met wat gepuzzel en naden die niet precies op de balken zitten hadden we net genoeg planken. Het resultaat is wat we vooraf gehoopt hadden; een oud uitziend plafond. Een leuke bijkomstigheid is de prijs, want als je de arbeid niet meetelt, heeft het ongeveer 6 euro per vierkante meter gekost.

Wat later kwamen we er achter dat het plafond toch nog niet af is. Er ontbreekt nog een smal strookje onder een balk van het trapgat. Dat gaan we morgen doen.

14 mei 2019 ‘koeienstallamp hangt’

14 mei 2019 – vandaag gaat de temperatuur wat omlaag en wordt het 7 tot 15 graden. Vannacht was het ook koud, want vanochtend was het 13 graden in de woonkamer, 9 in de hal en 7 in de werkplaats.

Gelukkig werd het al snel warm genoeg om in de tuin in de zon onkruid te verwijderen. De planten doen het goed en het onkruid dus ook.

Nu de hoefijzerlamp op de goede plaats hing, kon ook de elektriciteit definitief worden aangelegd. Tussen de 2 ophangpunten in zit de aansluiting en daar hebben we een gat in het plafond geboord. Daarachter hebben we een plankje met een haak op het plafond gelegd, om de sierkap aan vast te maken. De kettingen liepen niet mooi naar het midden en ook hing de lamp een beetje scheef. Dit was gelukkig op te lossen door de lamp aan 1 kant aan andere schakels op te hangen.

Als laatste karweitje voordat de resterende planken erop konden hebben we overal isolatie tussen de balken gedaan. Ook hebben we er aan de keukenkant van bovenaf nog wat isolatie ingepropt. De tochtgaten tussen de koeienstal en de toekomstige woonkamer zijn nu dus ook dicht.

De tegellijm was droog en we dachten te kunnen gaan voegen. Dat kon ook wel, maar we hadden een ander voegmiddel dan destijds voor de keuken gekocht. Het vorige voegmiddel beviel ons beter en daarom hebben we maar een klein stukje vloer gedaan, wat je toch niet meer ziet als de kast erop staat.

Na de koffie gingen we verder met het plafond en dat schoot redelijk goed op. We hebben het nog niet precies opgemeten, maar het lijkt erop dat we te weinig planken meegenomen hebben. Als dat zo is, dan kunnen we het plafond dus niet afmaken.

13 mei 2019 ‘koeienstalkasttegelvloer’

13 mei 2019 – met de voorspelde temperatuur van 10 – 17 graden voor vandaag, laten we het buitenwerk nog even voor wat het is en beginnen we binnen met werken. Echt warm is het binnen overigens ook niet, met 14 graden in de woonkamer, net geen 10 in de gang en nog wat kouder in de rest van het huis.

We gingen verder in de koeienstal, de kast en de tegels hebben we weggehaald, omdat er eerst een uitstekend randje beton weggehakt moest worden. Dit randje zit op de grens van de bovenkant van een restant oude muur en de onderkant van de nieuwere Muur. Op zich is het randje niet erg, maar de kast komt hierdoor te ver van de muur af te staan.

Toen dit gedaan was kon er een laag ‘waterdicht’ op de tegels en nadat dat droog was kon de beschermlaag erop. We leggen eerst de 24 tegels onder de kast tot aan de muur en als -over een paar jaar- het “bouwverkeer” is afgenomen (hopen we), dan leggen we de rest van de vloer.

Tegelijkertijd zijn we ook verder gegaan met het plafond. Het nieuwe sloophout past aardig bij het oude en het maatverschil valt niet echt op. Wat wel opviel was een te grote spleet tussen de planken als gevolg van verschillende breedtes. Over een lengte van ca. 80 cm hebben we een plank daarom 2 mm smaller gemaakt en nu ziet het er een stuk beter uit. De plank ernaast moet over de hele lengte versmald worden en als het goed is kan de volgende rij er dan weer probleemloos tegenaan.

Het leggen van de tegels ging zonder problemen en als de lijm droog is, kunnen we gaan voegen. Daarna, als het voegsel droog is kan de kast er op, als camouflage voor de meterkast.

Gaandeweg de dag werd het weer steeds beter en ’s middags was het zelfs zo mooi dat we buiten thee konden drinken. Toch wel handig zo’n beschutte tuin. Na de thee gingen we buiten en binnen verder. We hebben de tuin wat verder opgeruimd en er is nu een redelijk begaanbaar pad naar het terras.

In de koeienstal hebben we de loodzware hoefijzerlamp op z’n definitieve plaats gehangen. Hij hangt aan 2 schommelhaken en elke haak hebben we getest met het gewicht van de zwaarste van ons. Om beter licht te hebben tijdens het werk blijft de TL-buis nog even hangen, maar we moesten wel de elektriciteit aanpassen. Morgen gaan we dit afmaken zodat we t.z.t. de TL-buis makkelijk weg kunnen halen en de hoefijzerlamp definitief kunnen aansluiten.

De rest van de tijd hebben we gevuld met het zagen, schuren, impregneren en vastzetten van plafondplanken. Het schiet aardig op, maar het is nog niet af.

Tegen zevenen vonden we het mooi geweest en zat de werkdag erop.

12 mei 2019 ‘nog lang geen zomer’

12 mei 2019 – de reis ging voorspoedig en met planken en isolatie kwamen we in de middag aan. Gelegenheid om te werken was er niet, dus hebben we na het uitladen in de zon met een ijsje in de hand (het terras was overvol) een wandeling door het dorp gemaakt.

We waren vooral nieuwsgierig naar het pand wat aan de Moselweinstraße wordt gebouwd. Dit zag er vrij hoog en betonachtig uit, maar het lijkt goed te komen. Er komt een punt dak op en aan de buitenkant van de muren komt natuursteen met het uiterlijk van een zogenaamde ‘Trockenmauer’ (een muur waarvan de stenen los op elkaar liggen zonder voeg).

Als de steigers weg zijn, dan maken wel een foto van dit nieuwe pand, met daarnaast een foto die we een paar laar geleden van het oude pand gemaakt hebben.

8 mei 2019 ‘te koop!’

8 mei 2019 – zo af en toe kijken we op Internet of er in Kröv nog een huis te koop staat en dat leverde dit keer wel een heel bijzondere vondst op, namelijk het Dreigiebelhaus (driegevelhuis), het beroemdste huis van Kröv en omstreken.

De advertentie staat hier en op de website van het huis staat ook nog de nodige informatie. Wij kennen de huidige eigenaren redelijk goed en het zal niet gemakkelijk geweest zijn om deze beslissing te nemen. Het huis, wat oorspronkelijk gebouwd werd als Rathaus (raadhuis), is sinds 1658 familiebezit, die dus al ruim 360 jaar het huis onafgebroken bewoond. 

Als reden van verkoop wordt de leeftijd opgegeven en het feit dat ze zich op de wijnbouw willen gaan toeleggen. Hierdoor ontbreekt de tijd om het huis optimaal te exploiteren. Een mooie uitdaging voor een nieuwe eigenaar, die wel een aardig zak geld mee moet nemen.
De prijsindicatie is rond de 1 miljoen Euro. Een hoop geld, maar eigenlijk is een huis met zo’n geschiedenis onbetaalbaar.

 

1 mei 2019 ‘nieuwe sloophoutplanken’

1 mei 2019 – we moesten op zoek naar nieuwe sloophoutplanken om het plafond in de koeienstal af te kunnen maken. Nieuw hout komt niet in aanmerking en het zou mooi zijn als we planken zouden kunnen vinden met ongeveer dezelfde maat en uitstraling.

Na wat tweedehands bouwmaterialen zaken bezocht te hebben, denken we de goede planken gevonden te hebben. We hebben er de nodige gehaald en die thuis wat korter gezaagd (hopelijk de goede lengte) om ze zonder aanhanger mee te kunnen nemen. Om het plafond af te kunnen maken, hebben we ook meteen een pak steenwolisolatie gekocht.

28 april 2019 ‘ontspijkeren’

28 april 2019 – de dag begon droog met wat zon, maar de temperatuur was met 9 graden niet echt hoog.

Voor vandaag stond er een geluidsarm karweitje op het programma, het ontspijkeren van de oude dakbalken. We hebben weer 5 balken schoon gemaakt en daar kwamen de nodige spijkers vanaf, zowel meer dan 100 jaar oude gesmede spijkers als moderne getrokken nagels. 

We willen ze gebruiken om het nieuwe dak oud te maken en we hebben er nog een stuk of 15-20 te gaan. Genoeg dus om nog de nodige geluidsarme dagen te vullen.