ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

12 oktober 2019 ‘herfsthittegolfje’

12 oktober 2019 – voor half oktober wordt het de komende dagen behoorlijk warm in de regio, want de temperatuur kan vandaag plaatselijk oplopen tot 25 graden en morgen zelfs tot 27.

Een spannend moment; we gingen de keukendeur definitief ophangen. Het ging wat lastiger dan verwacht en het leek erop dat bij de laatste uithaalactie één van de drie scharnieren verbogen was. In plaats van de deur er weer uit te halen hebben we de scharnier losgeschroefd, er een paar keer met een hamer op geslagen en hem daarna weer teruggezet. De deur ging nu bijna goed dicht en na eventjes vijlen ging de deur goed dicht!

We kunnen nu verder met de afwerking; er moeten wat beschadigingen aan de deur en de muur bijgewerkt worden, er moeten nog afwerklatjes op het kozijn gezet worden en de deurklink, het slot en de sluitplaat moeten er nog op.
Vandaag hadden we daar geen tijd meer voor, dus dat gaat op het lijstje voor de volgende keer.

Een paar dagen geleden hadden we een paar geïmpregneerde testplanken op de balken van de puntkamer gezet. Het kleurverschil was aanvankelijk behoorlijk groot (linker foto), maar nu de impregneerolie opgedroogd was, was het minder (rechter foto), maar onze keuze blijft hetzelfde.

 

 

11 oktober 2019 ‘de koeienkast’

11 oktober 2019 – vandaag is het eerste dag van een paar mooie oktoberdagen met temperaturen van 14 tot 22 en in het weekend komen daar nog wat graden bij.

De keukendeur kreeg z’n 2e kleurlaag en als die droog is, dan kunnen we hem omdraaien en de andere kant doen. Is die laag ook droog, dan kan de deur definitief geplaatst worden.

Al een paar maanden staan er onderdelen van een kast in de koeienstal, om een kast om de lelijke meterkast te maken. Hier zijn we vandaag maar eens aan begonnen, maar voor het zover was hebben we de kast nog een stukje verschoven, omdat we dat beter vonden staan.

De ruimte tussen kast en muur willen we afdichten met latten, waarmee we dan de kast meteen aan de muur vast kunnen maken. Doordat de kast opgeschoven was, was er te weinig ruimte voor de oorspronkelijke lat en hebben we daar een hap uitgehaald. Ook moest wat Alt-Deutsch stuukwerk afgeschraapt worden om de muur wat vlakker te krijgen.

Nadat de linker lat op de muur zat konden we de kast opbouwen om de kijken waar de rechter lat precies moet komen. Uit het bovenste deel moest een stuk uit de achterkant gezaagd worden zodat de elektriciteitskabels er door konden. Hierdoor verliest dit deel wel de nodige sterkte, dus misschien gaan we er nog een versteviging inzetten.

Om te kijken hoe het staat hebben we de hele kast in elkaar gezet. Het staat goed en het is jammer dat we het weer af moeten breken. De linker lat moet er nog in, bovenin komt een ventilatierooster, er moet nog een achterkant in en een uitschuifplank voor de magnetron.

In de gister uitgehakte deuropening moeten leistenen komen. We hadden wat kandidaten hiervoor, maar het is een behoorlijk puzzelwerk met wat steenhouwwerk om ze er passend in te krijgen.

Rond halfzeven zijn we gestopt en voor het eerst gaan eten in de Winkelwerkstatt en dat beviel prima.

10 oktober 2019 ‘de deur krijgt kleur’

10 oktober 2019 – eindelijk een regenloze werkdag en de temperatuur van 12 tot 18 graden viel ook niet tegen.

Het vervolg van de keukendeur stond op het programma; gisteren de grondverf en vandaag de groene deklaag. De temperatuur in de garage lag net boven de minimale 10 graden die op het verfblik stond en dat was prima. We konden de 2 kanten doen en morgen de 2e laag.

Volgende maand komen de dakdekkers als het goed is en wordt de helft van het dak voorzien van een nieuwe dakbedekking en 2 dakramen. Onder de plaats waar de dakramen komen is geen vloer, maar alleen wat oude balken met een voorraad planken erop.

Voor het geval de dakdekkers toch wat werk van binnenuit moeten doen, hebben we de planken verplaatst en wat OSB-platen onder de toekomstige dakramen gelegd. We moeten er t.z.t sowieso bij kunnen aan die kant om de planken erop te zetten.

Omdat we toch boven waren, hebben we meteen de puntkamer opgeruimd, waar o.a. nog plastic lag uit het pre-gevelramentijdperk.

Toen de vloer in de Scheune een aantal jaar geleden werd gestort hadden we nog geen idee hoe die vloer uiteindelijk afgewerkt zou worden en hetzelfde gold voor de doorgang naar de koeienstal. Nu weten we dat wel (denken we) en dus stond er een betonsloopklusje op het programma. Met ouderwetse hamer en beitel en een sloophamer hebben we het beton in de deuropening weg gehakt, zodat we er een leisteendrempel in kunnen maken.

Tegen zevenen vonden we het mooi geweest; vannacht kan het stof neerdalen en morgen gaan we verder.

9 oktober 2019 ‘hoekwerk’

9 oktober 2019 – het weer duikelde weer iets omlaag, met temperaturen van 10 tot 17 graden en een hoop regen. Gelukkig is er nog genoeg binnenwerk en hoefden we ons niet te vervelen.

In de Scheune zat nog een lelijke hoek tussen de nieuwe Alt-Deutsche muur en de buitenmuur. De buitenmuur is deels de oorspronkelijke oude buitenmuur en deels een nieuwe muur die in de vroegere deuropening gezet is. Nadat we er 8 kilo Mörtel opgedaan hadden zag het er een stuk beter uit en kunnen we het laatste stukje muur verven.

Het vervolg van de keukendeur stond ook op het programma. ’s Ochtends hebben we de deur helemaal geschuurd en ’s middags kwam de grondverf erop. Die was zo snel droog dat we hem om konden keren en op bubbeltjes plastic konden leggen om de andere kant te doen. Morgen gaan we kijken of de lak erop kan.

We denken erover om de puntkamer ook af te timmeren met sloophout planken. Om te kijken wat het beste staat hadden we 2 planken meegekregen. We hebben de verschillende kanten geschuurd en geïmpregneerd en ze op de balken gezet. Het wordt de lichtste variant, de vroegere onderkant en we gaan nu nog meer planken halen.

Tussen de uiteinden van de vloerbalken van de puntkamer is het nog open en dit zijn behoorlijke tochtgaten en toegangswegen voor vliegend en klimmend ongedierte. Van het meegebrachte OSB hebben we een stuk afgezaagd en tussen de balken vastgezet.

Als de keukendeur erin zit, moeten er nog latjes op het kozijn komen waar de deur tegenaan komt. We hebben wat proeflatjes gemaakt om de maat te bepalen. Zodra de deur erin zit gaan we de definitieve latjes maken en dan is deuropening af.

Van een donateur hadden we een stel oude eiken vloerplanken gekregen. Deze waren gelakt en van 1 plank hebben we de lak eraf gehaald en de plank daarna geïmpregneerd. De plank ziet er prima uit, helemaal in stijl van dit pand.

Inmiddels was het al weer 7 uur geweest en zat de werkdag erop. Dat gaat meestal sneller dan je denkt.

8 oktober 2019 ‘vrij’

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

8 oktober 2019 – met 11 tot 19 graden wordt het iets warmer, maar volgens de voorspellers valt er wel meer regen. Dat is jammer, want we hadden vandaag een vrije dag en het plan was om ergens heen te gaan.

Dat ‘ergens’ werd het Mittelmosel-Museum in Traben-Trarbach. De weg van Kröv naar Traben hebben we al zo vaak gereden, gelopen en gefietst, dat we besloten het nu via de andere kant te proberen. Binnendoor naar Kinheim, de brug over naar Kindel en dan kijken hoe we in Trarbach kunnen komen.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar veel minder die naar Traben-Trarbach gaan. Uiteindelijk moesten we tot Bernkastel-Kues de verkeerde kant op rijden, voordat we over de Bergstrecke via Longkamp, Kautenbach en Bad Wildstein naar Trarbach konden.

Eenmaal in Trarbach aangekomen zijn we eerst maar koffie gaan drinken voordat we naar het Mittelmosel-Museum zijn gegaan. Dit museum zit in een gigantiscew barokvilla pand aan de Casinostraße 2 van de voormalige koopmansfamilie Böcking. De Rotterdamse tegels in dit pand geven het nog een Nederlands tintje.

Diverse kamers zijn ingericht als kamers uit het verleden en op de zolderverdieping is een meer traditioneel museum met vitrines.

7 oktober 2019 ‘witte muur’

6 oktober 2019 – in het donker en met regen kwamen we aan. In de woonkamer was het 15 graden en in het keukenplafond zat een natte plek.

7 oktober 2019 – het is nu echt grijs herfstweer, met temperaturen tussen 10 en 17 graden, regen en nauwelijks zon. We hebben liever mooier weer, maar dit was wel geschikt weer om wat meegenomen planten en stekken in de grond te zetten.

De werkploeg was vandaag gehalveerd en het belangrijkste karwei was het verven van de gelijkrichtermuur in de Scheune. Zoals de naam al aangeeft komt hier de gelijkrichter van de zonnecelinstallatie te hangen. De vorige keer hebben we de muur gestuukt en nu de verf erop zit is de muur af. Het resultaat is authentiek Alt-Deutsch oud, alsof de muur er al eeuwen staat.

Al eerder hadden we steenwol isolatie boven tussen de balken van de Scheune gedaan, maar toen hadden we niet genoeg. We hadden nu nog wat meegenomen en nu zijn alle openingen tussen de balken gevuld. Het is nog niet optimaal, maar het houdt in ieder geval tocht en wat kou buiten.

De deurpost van de deur tussen de koeienstal en de Scheune was nog niet helemaal afgewerkt en we hebben nog wat beschadigde verf hersteld. Hier en daar zit nog een kier die ook nog afgedicht moeten worden. Al de impregneerolie is inmiddels in het hout getrokken en de deur met het kozijn ziet er uit zoals we gehoopt hadden dat het er uit zou komen te zien.

Aan het eind van de werkdag hebben we nog aan de keukendeur gewerkt, want die staat bovenaan de ‘to-do’ lijst. Na een paar proefplaatsingen en het nodige rasp- en vijlwerk hing de deur goed. Helaas moest die er toch weer uit en ligt nu voor de laatste keer op de behandeltafel, om de laatste stukjes te schuren en daarna te verven. Het eind van het keukendeurloze tijdperk komt in zicht.

Inmiddels was het na achten, dus een mooie tijd om te stoppen. De nieuwe verwarmingscombi van infrarood en klein elektrisch blaaskacheltje bevalt wel. Nu was het met 15/16 graden niet echt koud in de woonkamer en het is de vraag of het ook werkt als het echt koud is, maar daar komen we ongetwijfeld nog wel achter.

2 oktober 2019 ‘Oud nieuws’

2 oktober 2019 – met de werkfoto’s zijn we aardig bij, maar er lagen nog wat foto’s van evenementen en uitstapjes die we nog moesten uitzoeken. Hieronder staat welke pagina (met link) wanneer voor het laatst aangepast is. Je kunt dan zelf zien of er sinds je laatste bezoek wat bijgekomen is.

15 september 2019 ‘Wolfer Straßenfest’

15 september 2019 – opeens is het weer mooi weer vandaag en de temperatuur kan oplopen tot 30 graden. De ochtend begon koel, maar in de zon kun je prima buiten zitten.

Het was ook prima weer om naar Wolf te lopen, om het Wolfer Straßenfest bij daglicht mee te maken.

Je kunt van Kröv naar Wolf lopen via een smal pad door de Weinbergen, of over een asfaltpad langs de autoweg. Omdat Wolf vandaag ons doel was en het geen wandeling was, kozen we voor de makkelijke en saaiere, maar snellere weg.

Als je de brug bij Wolf over bent, dan staat er aan de linkerkant op de hoek van de Maistraße en de Moselweinstraße een groot en al jaren leegstaand huis. De voorkant hebben we al een paar keer gefotografeerd en doordat het hek openstond konden we de achtertuin om een foto te maken van de achterdeur. Dit is op zich een mooi renovatieproject, al is de ligging wat minder.

Toen we Wolf binnenliepen stond daar een oude kruiwagen. We dachten een onderdeel te herkennen en het zou kunnen dat we dit ergens hebben liggen. Binnenkort gaan we wel eens zoeken. Bij een huis wat te koop stond zagen we een opvallende opening in de muur zitten. Dat hadden we al eerder gezien, maar nu denken we te weten dat dit het inlaatkanaal van de rookkamer is. Wij hebben ook zo’n rookkamer, maar de inlaat daarvan hebben we nog niet gevonden.

De Mosel stroomt hier kronkelend tussen de heuvels door en dat betekent dat er weinig ruimte is voor het water. Er zijn geen uiterwaarden, dus het kan alleen omhoog en daarbij kan het erg hoog komen. In veel dorpjes is aangegeven hoe hoog het water ooit gestaan heeft. In 1993 stond het water voor de laatste keer extreem hoog en daarna zijn er meer stuwen aangelegd.

Als we langs oude gebouwen lopen, dan kijken we altijd naar ideeën die we zelf zouden kunnen uitvoeren. Dit keer was dat een luik voor een raam en een deur in het vakwerk die naar buiten opengaat. De deur in het vakwerk gaan we sowieso maken en een luik zal er ook wel een keer komen.

Als we door Wolf lopen, dan valt het op dat daar meer bouwvallige huizen staan dan in Kröv. Ook nu liepen we weer langs zo’n huis waarvan de kans klein is dat het ooit opgeknapt zal worden. De kans dat het vervalt en gesloopt wordt is groter.

Boven de deur van de bouwval zat een plaatje wat we weleens vaker gezien hadden op oude gebouwen en we zijn op Internet gaan zoeken naar informatie. Het bleek een verzekeringsplaatje te zijn uit de tijd dat verzekeraars hun eigen brandweer hadden. Was er ergens brand, dan konden ze aan het plaatje zien of het een gebouw was wat ze verzekerd hadden.

Nadat we wat rondgekeken hadden op het Wolfer Straßenfest en naar de muziek geluisterd hadden, was het tijd om weer terug te gaan naar Kröv. Toen we over de brug liepen zagen we dat de weg richting Rißbach opgebroken was. We zijn benieuwd of alleen het asfalt vernieuwd wordt, of dat er ook een fiets-/wandelpad wordt aangelegd.

 

 

 

14 september 2019 ‘dat doet de deur dicht’

14 september 2019  – vandaag begon de dag zonnig en het zou een mooie dag kunnen worden, want de voorspelde temperaturen zijn 20 tot 27 graden.

In de puntkamer, waar het ondanks de opengezette ramen toch nog 25 graden was, was het vakwerk weer aan de beurt. Het nodig hout werd voorzien van een laagje lijnolie en op 3 vakken hebben we Feinputz gedaan. Nog 1 vak te gaan en dan is het leemwerk aan de puntkamerkant van dit vakwerk gedaan.

Het is dan nog niet klaar, want er moeten daarna nog wat lagen leemverf op en er moet nog een heel nieuw stuk vakwerk gemaakt worden in de punt boven het bestaande vakwerk. Hier heeft nooit vakwerk gezeten, maar alleen wat schots en scheve planken. Het is de bedoeling om dit stuk vakwerk te maken in de stijl van het vakwerk van de achtergevel, wat wel helemaal tot de nok loopt.

2 verdiepingen lager werd er gewerkt aan het afhangen van de keukendeur. Zoals bijna standaard bij het werk hier liepen we weer tegen de maatonvastheid aan. Het kozijn waarin de deur zou moeten komen was niet haaks en niet recht. Er was het nodige schuur- en schaafwerk aan deur en kozijn nodig om het passend te krijgen.

Omdat de deur redelijk zwaar is, vroegen we ons van tevoren af of de stijl wel stevig genoeg zou zijn. Tot nu toe lijkt dat het geval te zijn. Na diverse inhangpogingen waarbij de deur steeds beter paste, hing die uiteindelijk redelijk goed. Na de voorlopig laatste poging hebben we deur weer op de behandeltafel gelegd om hem te schuren en in de grondverf te zetten. Daarna zetten we hem er nog 1 keer in voordat die geverfd wordt, om o.a. het slot erin te zetten en randjes op het kozijn te zetten waar de deur tegenaan komt.

’s Avonds zijn we naar het Wolfer Straßenfest gegaan, wat zoals de naam al aangeeft in Wolf plaatsvindt, ongeveer een halfuurtje lopen van Kröv. De weg er naar toe is een onverlicht wandel- en fietspad langt de weg, niet echt leuk lopen dus, maar een alternatief voor voetgangers is er niet. De enige andere wandelweg is door de wijnvelden en dat valt overdag al niet mee. Dankzij de volle maan was de verlichting op de terugweg wat beter.

13 september 2019 ‘gelijkrichtermuur’

13 september 2019 – de dag begon bewolkt, maar het zou toch nog 18 tot 24 graden worden.

Regelmatig staan er min of meer onverwachte karweitjes op het programma en vandaag was dat de ‘gelijkrichtermuur’. De gelijkrichter van de zonne-energie installatie komt in de Scheune te hangen, maar de muur was daar nog niet geschikt voor. De vergane vakwerkwand hebben we jaren geleden vervangen door een stenen muur, waaraan we sindsdien niets meer hebben gedaan.

Omdat deze muur (te) nieuw is, moet hij getransformeerd tot een Alt-Deutsche muur. We gaan dit niet met leem doen, maar met echte mortel op cementbasis. Dit omdat er het nodige aan de muur gehangen moet worden en ook omdat de kans op beschadigingen anders te groot is. We hebben flink door gewerkt en aan het eind van de werkdag was de muur ver genoeg gestuukt. De rest komt t.z.t. wel.

Van het isoleren van het plafond van de koeienstal was nog wat over en dat heeft nu z’n weg gevonden naar openingen tussen de balken van de Scheune. Hierdoor staat de Scheune, die al winddicht is, in verbinding met de bovenverdieping waar wind en vleermuizen nog vrij spel hebben. We hadden niet genoeg om alle openingen af te dichten, maar beter iets dan niets.

In de koeienstal stond nog wat afwerkwerk op het programma. De resterende glimmende onderdelen van de deur werden matzwart geverfd om ze een ouder uiterlijk te geven. Verder moest er bij het maken van de deurrand wat stukwerk weg geschraapt worden. De beschadigingen hebben we nu hersteld en het stukwerk sluit nu netjes aan op de deurrand.

De keuken is al een paar jaar bijna af en dat ‘bijna’ slaat op de keukendeur die er nog in moet. De deur is er inmiddels en die stond al een tijdje klaar om erin gezet te worden. Daar zijn we vandaag aan begonnen. Zoals vaker bij deuren en zoals altijd hier in Kröv paste het niet de eerste keer. De deur kon er wel in, maar kon niet helemaal dicht.

We hebben hem er daarom weer uitgehaald en op de behandeltafel gelegd voor een schaaf- en schuurbehandeling. Hierbij moest ook de sparing voor het slot aangepast worden. Die duurde wat langer dan verwacht en omdat we dat perse af wilde maken, was het halfacht toen het af was.

Bij het inzetten van de deur hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van oppompbare luchtkussentjes (die we bij de ramenplaatser zagen) waarmee je deuren en ramen eenvoudig kunt stellen zonder ze te beschadigen. Als je op Internet zoekt op ‘winbag’ dan zie je wat het is.

Morgen gaan we verder.