ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Fotowedstrijdje / Fotowettkampf / Photo Contest

Voor de keukenvloer en het trapje naar de voormalige koeienstal hebben wij ‘Antiek Rood 20’ Estrikken van Hoeve61 genomen. Die hebben nu een fotowedstrijd uitgeschreven, waarbij ook wat foto’s van ons te zien zijn.

Ga s.v.p. naar http://www.hoeve61.nl/kijk-binnen-bij-marianne-en-erik/#more-656Kom binnen bij Marianne en Erik‘ en ‘like’ ons. De sluitingsdatum is 14 oktober 2018.

For the kitchen floor and the little stair to the former cowshed, we used ‘Antique Red 20’ Estrikken (tiles) of Hoeve61. They have now organized a photo contest, which includes our photos.

Please go to http://www.hoeve61.nl/kijk-binnen-bij-marianne-en-erik/#more-656Kom binnen bij Marianne en Erik‘ and ‘like’ us. The deadline is October 14, 2018.

 

17 september 2018 ‘sloophoutplafond’

WE ZIJN BEZIG MET DEZE PAGINA

17 september 2018  – weer een nieuwe werkweek waarin we het nodige van plan zijn, zowel binnen als buiten. Het weer werkt vooralsnog mee, want vandaag wordt het 24 tot 30 graden. De 30 hebben we niet gehaald, maar je kon wel prima buiten zitten in een T-shirt.

Op de werklijst stond het maken van afwerkrandjes van het plafond in de koeienstal. Een hadden er al 1 gemaakt, maar dat moesten er minstens 4 worden. Doordat ook hier als niet-recht is, duurde het weer eens veel langer dan verwacht. Pas ’s middags waren ze af en kon de eerste laag beits erop. Om de juiste kleur te krijgen moeten er minstens 2 lagen beits en misschien wel 3 op.

Het complete plafond kan er nog niet in, maar een stuk wel. Dit gaan we maken van een partijtje sloophoutplanken die we voor weinig geld konden kopen. De ene kant is “modieus” vergrijsd en de andere kant is vergeeld en die kant gaan wij gebruiken. De eerste 3 planken hebben we op lengte gezaagd, schoongemaakt en opgeschuurd. We hadden een kapotte plank in impregneerspul gezet; dit beviel en de andere planken gaan we ook doen.

De niet meer grijze deur naar de keuken moest een tintje donkerder worden. We hebben eerst een stukje met lijnolie geprobeerd en daarna een dun laagje beits. Dat laatste beviel beter en we hebben de hele deur op die manier gedaan. Om het af te maken hebben we de scharnieren wat donkerder gemaakt met ijzerverf. We hebben ze bewust niet netjes geverfd, zodat ze er oud uit blijven zien.  
De deur is nu af en ziet er prima uit, het was het werk meer dan waard.

We wilden eerst tot volgend jaar wachten met het verder verven van de gang, maar hebben nu besloten om dat toch nu maar te doen. Vandaag hebben we het onderste en bovenste deel geverfd en als dat goed droog is, komt er een scheidingslijn tussen.

Al eerder hadden we het stuk koeienstalvloer waar de trap moet komen in de terracotta-achtige verf gezet. Dit is om vast aan de kleur van de tegels te wennen en om het cementstof te verminderen. Vandaag, aan het eind van de werkdag, hebben we weer een stuk gedaan, wat vannacht kan drogen.

Rond halfacht zijn we gestopt, morgen is er weer een dag.

16 september 2018 ‘hazelnootoogst’

WE ZIJN BEZIG MET DEZE PAGINA

16 september 2018 – ook vandaag was het mooi weer. We begonnen met wat werk in de tuin, in de wetenschap dat we niet lang hoefden te werken, omdat we bezoek zouden krijgen.

Toen we de hazelnootstruik wilden snoeien zagen we wat noten liggen en bij elkaar was het bijna een kopje vol; de grootste hazelnootoogst tot nu toe. Na het oogsten hebben we nog een paar takken afgeknipt en toen was het bezoek er.

Het leuke van bezoek en een rondleiding is o.a. dat je zelf ook weer alles ziet en overal komt. Bij het vertellen over de plannen die we nog hebben, komt altijd het besef weer naar boven dat er nog een heleboel werk op ons wacht.

Toen het bezoek vertrokken was, zijn we naar Wolf gelopen om het Straßenfest overdag mee te maken. Dit was ook leuk en het voordeel was dat je de huizen beter kunt zien. Ook in Wolf staan de nodige vakwerkhuizen, waarvan er enkele te koop staan. Het meest aparte huis is een huis, of eigenlijk 2 huizen met een luchtbrug over de openbare weg heen. Meer info, waaronder een fotoserie staat hier https://www.immobilienscout24.de/expose/86159977#/

Na wat gegeten en gedronken te hebben met livemuziek, zijn we teruggelopen en we waren ruim voor donker weer in Kröv.

 

15 september 2018 ‘Wolfer Straßenfest’

15 september 2018 – vandaag kan de temperatuur oplopen tot 24 graden en komende week zou zelfs de 30+ gehaald kunnen worden.

Nu de droogte voorbij is en de tuin zich herstelt, slaat ook het onkruid weer toe. Gelukkig was het mooi weer en konden we de eeuwig durende strijd tegen het ongewenste groen hervatten.

In de koeienstal hebben we er een plafondafwerkrandje op gezet en 1 plank, om een idee te krijgen hoe dit staat. Het staat prima en we gaan de andere randjes maken. Die kunnen dan gebeitst worden voordat ze er definitief in gaan

In de gang konden we een kortgeleden gestuukt stuk muur verven, want alles was droog. Met het onderste en laatste stuk wachten we tot volgend seizoen en dan zou al het vocht er als het goed is uit moeten zijn.

Voordat we de deur tussen koeienstal en keuken erin gezet hebben, hebben we de lelijke groenige verf eraf gekrabd. Helaas zat er een even lelijke grijze verf onder en daar hadden we nu genoeg van. We hebben de deur eruit gehaald met de bedoeling hem wat op te schuren en daarna te verven. Dit liep wat anders dan gepland, want aan het eind van de werkdag was alle verf eraf. Dit zag er prima uit en nadat we er impregneerolie tegen schimmel en ongedierte opgesmeerd hadden, kon de deur weer terug.

’s Avonds zijn we naar Wolf gelopen, daar was het jaarlijkse Straßenfest, waar we eigenlijk nog nooit echt geweest waren. Er was volop eten, drinken en muziek. Het halfuurtje terug lopen was minder leuk, want het was inmiddels pikdonker en behalve de lampen van langsrijdende auto’s is er geen verlichting.

14 september 2018 ‘uitladen’

14 september 2018 – toen we via 2 inkooptussenstopjes aan kwamen (met aan hanger), zat de werkdag er al grotendeels op. Het weer was prima en het was nog warm genoeg om buiten te zitten.

Er waren pakjes bezorgd zodat we weer aan de slag kunnen met nieuwe dingen; Halböl (soort grondverf), Leinölfarbe (lijnolieverf) in de kleur Oxidrot (oxiderood) en Holzrisspaste (vulmiddel) voor het vakwerk en Stone Cleaner (steen reinigingsmiddel) en Steinfestiger (steenversteviger) voor het zandsteen. We hebben hier nog nooit mee gewerkt en hopen dat we hier deze week tijd voor hebben.

Er was nog wel tijd om de aanhanger uit te laden. We hadden steigerbuizen en -planken meegenomen en nog wat hout.  Hierbij zat ook een loodzware spoorbiels van ongeveer 2,6 meter lang. Met behulp van hondjes en de nodige zweetdruppels lukte het om het gevaarte in de Scheune te krijgen. We gaan kijken of we hier een deur van kunnen maken.

18 augustus 2018 ‘Oldtimer Traktorentreffen’

18 augustus 2018 – het weer doet een klein stapje terug met temperaturen tussen 20 en 28 graden.

Het kozijn van de buitendeur van de koeienstal stond op het programma, maar om hieraan te kunnen werken moest eigenlijk eerst de deur gedaan worden. De deur ziet er lelijk uit, maar was nog niet aan de beurt geweest, omdat andere dingen in de koeienstal nog slechter of lelijker waren. Die dingen waren inmiddels opgeknapt en nu is de deur het lelijkst.

De deur eruit halen ging pas nadat we de scharnieren losgeschroefd hadden en nadat ook de grendel eraf was, konden we de deur recht afzagen. Het is een eenvoudige deur van planken en om de kieren te dichten was er hardboard overheen gedaan.

Dit hardboard hebben we eraf gehaald en om de deur wat verloren stevigheid terug te geven, hebben we er 2 schuine planken ingezet. Daarna ging de deur terug en de volgende keer zetten we er latjes op om de kieren te dichten. Zelfs zonder die latjes ziet de deur er al ‘-tig’ keer beter uit.

Het stucwerk wat er het laatst op gekomen was, was droog genoeg om het te kunnen verven. Dit is een behoorlijk gepriegel, want de mooie stenen en het hout blijft zichtbaar. We verstoppen niet de complete oude muren achter een laag stucwerk, want het moet zichtbaar blijven waar ze van gemaakt en dat is in dit geval leisteen.

Nadat dit gedaan was, zijn we gaan opruimen, want een werkweek laat overal z’n sporen achter. Zeker als er geschuurd, gezaagd en geslepen wordt.

Vandaag eindige de werkdag vroeger dan anders vanwege de tractoroptocht. Ruim 1,5 uur lang reed er een lange rij oude tractoren door onze straat, die met hun enorme 1 cilinder dieselmotoren een grijze dieseldamp achterlieten en het spreken soms onmogelijk maakten.

Dit Oldtimer Traktorentreffen wordt elke 2 jaar georganiseerd en de deelnemende tractoren komen uit heel Duitsland en omringende landen als Nederland, België en Luxemburg. Er zaten zoals altijd weer de nodige mooie exemplaren bij, maar hele bijzondere hebben wij niet kunnen ontdekken.

Hier een deel van de foto’s van de optocht, de rest komt nog:

17 augustus 2018 ‘tijdelijk koeienstalraam’

17 augustus 2018 – een graadje minder dan gisteren is toch nog 32 graden, maar er is ’s middags wel kans op regenbuien (die wij ’s ochtends al kregen).

Weer een dag met karweitjes in de koeienstal, waarbij we als eerste de doorgang naar de garage verder afgewerkt hebben.

De buitenmuur rondom het raam en onder bij de buitendeur hebben we verder afgewerkt met Putz- & Mauermörtel. Evenals bij de overige stenen muren blijven ook hier de mooie grotere leistenen weer in het zicht en dan speciaal de stenen die op hoeken zitten. De buitenmuur is hier zo’n 60 tot 70 cm dik, dus in de raam- en deuropening zit ook het nodige werk.

Als de mortel droog is, dan wordt die wit geverfd. Het wordt dan meteen een stuk lichter, de vrijgelaten stenen komen beter uit en het ziet er -op afstand- uit als oude witkalk. Het verven rondom de stenen, in plaats van de hele muur te verven, kost wel meer tijd, maar het resultaat vinden wij mooier dan een geverfde muur.

De lijm van het tijdelijke koeienstal raam was droog en de klemmen konden eraf. Als alternatieve ruit hebben we er weer een stuk plastic opgezet en daarop een soort van buitenraam. Er zitten ook provisorische roeden op, om een idee van de vlakverdeling te krijgen. Hoewel het raam klem in het stelkozijn zit, hebben we er aan de binnenkant toch een houtje opgeschroefd om het (extra) vast te zetten. Hoelang het gaat duren voor het definitieve raam erop komt weet niemand.

Het balkje boven de buitendeur van de koeienstal hebben we vastgezet en dat zou behoorlijk moeten schelen in de tocht. We gaan nu de rest van de bovenkant van de doorgang afwerken met eiken plankjes, zodat je de lelijke betonlateien niet meer ziet.

 

16 augustus 2018 ‘koeienstalraamopening af’

16 augustus 2018 – vandaag zou het met de voorspelde 33 graden de mooiste dag van de week kunnen worden.

Eindelijk konden we de lijmklemmen van het stelkozijn af halen, zonder kans te lopen dat het kozijn zou verschuiven (als heet goed is). Het stelkozijn bleek inderdaad goed vast te zitten en ook dat stuk muur ziet er steeds beter uit.

We konden dus verder met het in het cement zetten van de geïmproviseerde kozijnankertjes en daarna het afwerken van de muur links en rechts van het stelraam. De spleten tussen stelkozijn en muur zijn weg en het raamgat is afgewerkt en klaar om geverfd te worden.

Het noodraam met plastic ruit past niet meer in het stelkozijn, dus dat gaan we aanpassen. Voor de lol hebben we voor het binnenraam een simpele verbinding (halfhoutskeepverbinding volgens Internet) met de zaagtafel gemaakt en als de lijm droog is, gaan we de rest doen.

Een tijdje geleden hebben we wat oude planken gekocht om als plafond in de koeienstal te gebruiken. Als test hebben we van 1 plank een paar tiende (millimeter) afgeschaafd om te zien hoe dat staat. Het ziet er goed uit en als de plafondrand erop zit gaan we er een paar planken op zetten.

Na dit min of meer gehobby was het de hoogste tijd om verder te gaan met het echte werk; het kozijn van de buitendeur van de koeienstal. Hiervan moest de bovenbalk schuin afgezaagd worden omdat de deur niet evenwijdig aan de muur staat. Dit lukte goed en de balk kan vastgezet worden.

Voordat we dat gaan doen, gaan we eerst verder met het ondersabelen. De zon staat niet meer op het vakwerk en vandaag zou het droog blijven. Ook dit schiet aardig op, maar het leek erop dat we mortel te kort zouden komen, wat gelukkig niet zo was. Ook dit karweitje is nu af.

15 augustus 2018 ‘garagedoorgangdeurstijlen af’

15 augustus 2018 – weer een graadje erbij vandaag; de temperatuur kan oplopen tot 28 graden.

Vandaag gingen we verder met het repareren en fatsoeneren van de doorgang van de koeienstal naar de garage. In de doorgang moest het nodige gedaan worden en ook in de garage (die eigenlijk geen deel uit maakt van het koeienstalproject) moest wat gedaan worden omdat de doorgang de hoek om gaat.

Na afwerken van de linker volgde de rechter stijl die we er gisteren op gezet hadden. Die zit weliswaar dichter tegen de muur, maar dat maakt het eerder lastiger dan makkelijker. Ook hier wordt een stukje van de garage meegenomen en blijven de mooie stenen in het zicht in de stijl van “Anton P.”. De stijlen zijn nu af, we kunnen nu verder met de bovenkant van het deurkozijn en de drempel.

Gisteren hoorden en zagen we de eerste, maar vandaag is goed te merken dat komend weekend het Oldtimer Traktorentreffen weer plaatsvindt. Voorafgaand (en ook tijdens) dit evenement rijden er oude tractoren door het dorp uit de tijd dat geluid en uitstoot geen enkele rol speelden. 

De volgende koeienstaldoorgang die onder handen genomen wordt is die van de buitendeur. Die deur gebruiken we nu nauwelijks en dat zal in de toekomst alleen maar minder worden. Niettemin moeten de deur en de doorgang opgeknapt worden, want het is nu niet echt mooi en de centimeters brede kieren tochten enorm. De buitenkant van de deur bestaat uit door de tand des tijds aangetaste planken; die moeten blijven. De binnenkant is een allegaartje van hout en hardboard; dat wordt vervangen. Een groot deel van het deurkozijn is er nooit geweest; dat gaan we maken.

Als eerste de bovenkant van het kozijn, waarvoor we een stuk oude eiken balk in gedachten hadden. Om de binnenkant beter te kunnen bekijken, hebben we hem eerst ongeveer op lengte gezaagd. Het hout zag er nog goed uit.

Daarna kwam de schoonmaakbeurt met de roterende staalborstel, waarmee vuil en zachte delen verdwenen en nog 7 spijkers tevoorschijn kwamen. Nog steeds zag het hout er bruikbaar uit.

De oude verweerde kanten blijven in het zicht en bij het op hoogte zagen, bleek het hout in goede staat en prima bruikbaar; we gaan we dus mee verder. De volgende actie was het min of meer taps afzagen in de lengte, omdat de drempel niet evenwijdig loopt aan de bovenkant. Daarna kan de balk op lengte worden gezaagd en nadat er een laagje impregneerolie op zit, op z’n plaats worden gezet.

Het werk aan de doorgang werd onderbroken door het verder ondersabelen van het vakwerk. Als we het vakwerk gaan vullen, dan moet het wel stevig staan. Nu zitten er hier en daar wat spieën onder, maar dat kan zo niet blijven.

14 augustus 2018 ‘koeienstalvensterbankpuzzel’

14 augustus 2018 – vandaag zou het met 20 tot 27 graden een graadje warmer kunnen worden dan gisteren.

Eindelijk miste we de oudijzerboer een keer niet en konden we het nodige afgeven.

In de koeienstal stond het inmetselen van het stelkozijn van het raam op het programma. Als het cement droog is (morgen en het stelkozijn zit vast, dan kunnen de lijmklemmen eraf die het tegen de muur aan drukken.

In de raamopening moet een nieuwe vensterbank van leisteen komen en dat betekent dat er gepuzzeld moet worden met stukjes leisteen. Dit ging toch nog redelijk soepel, want aan het eind van de werkdag zat de vensterbank erin.

Ook de 2e stijl van de doorgang van de garage naar de koeienstal stond op het programma. De muur is een stuk beter dan aan de andere kant. Na het afslijpen van wat uitstekende stukken steen konden we al gaan kijken hoe het hout er tegenaan komt.

Evenals bij de andere stijl komt er aan de bovenkant een lange schroef en aan de onderkant een plaatje met ankers. Omdat de onderkant van de stijl niet recht was, moesten we eerst een driehoek van oud eikenhout maken. Stukjes oud hout hebben we genoeg en het driehoekje was zo gemaakt en vastgeschroefd.

Om de stijl aan de onderkant aan het beton vast te zetten (met 2 ankertjes) hebben we een koppelplaat doorgeslepen en eronder geschroefd. Voor wat extra stevigheid hebben we in het midden 4 draadeinden in de stijl geschroefd die ingecementeerd worden.

De beoogde pluggen en schroeven durfden we niet te gebruiken omdat hiervoor gaten van ca. 14 cm diep geboord zouden moeten worden. We hebben dus kleinere pluggen (ca. 6 cm) gebruikt en schroeven 6×120 en dit nog vastgezet met montage kit.

Het vastzetten van de stijl ging goed, behalve dat 1 van de 2 6×150 schroeven aan de bovenkant niet goed vast te zetten was. Waarschijnlijk ontbreekt er een stukje van de latei boven de doorgang.

Als laatste hebben we weer een stukje van het vakwerk aan de rechterkant ondersabeld. Dit is pas het 2e stukje en om het deze week af te krijgen moeten we meer op een dag doen.