ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

8 juli 2020 ‘puntkamersteiger‘

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

8 juli 2020 – de lokale temperatuurverschillen waren vandaag aardig groot en lagen tussen de 15 en 29 graden, waarbij wij wat boven het midden zaten.

7 juli 2020 ‘videvakwerkherstel‘

7 juli 2020 – met 18 tot 25 graden en geen regen was het weer beter dan gisteren en konden we wel buiten lunchen.

De trappenmaker ging verder met de trap en gaandeweg de dag begon het steeds meer op trap te lijken. De dikke eiken trapbomen en beuken treden geven de trap een robuust uiterlijk, helemaal in de stijl van de voormalige koeienstal.

Als tussendoor karweitje stond het afwerken van de keukendeur op het programma. De scharnieren hebben we zwart geschilderd en de beschadigingen bij de kozijnstijl hebben we gerepareerd.

Ondertussen hebben we op de vide een steiger gemaakt, om de andere kant van het puntkamer vakwerk te herstellen. Vorig jaar hebben we de kant van het vakwerk in de puntkamer hersteld en nu is de buitenkant aan de beurt. Er ligt daar geen vloer (en die komt er ook niet) en daarom is er een steiger nodig.

Als eerste moeten de grootste gaten in de lemen vakwerkvulling worden gedicht. Hiervoor gebruiken we leem wat we jaren geleden (in 2014) uit andere delen van hetzelfde vakwerk hebben gehaald. Al die jaren heeft het leem onder een zeil in de tuin geleden, maar het is nog steeds prima bruikbaar.

Rond halfacht was het mooi geweest en zijn we gestopt. Morgen gaan we verder.

6 juli 2020 ‘het gaat omhoog‘

6 juli 2020 – het weer was niet echt mooi; de temperatuur (15 tot 24 graden) ging nog wel, maar de wind en wat regendruppels hielden het buitenzitten tegen.

In 2018 waren we begonnen aan de houten trap waarmee je in de koeienstal naar de toekomstige woonkamer en het inpandige terras kunt gaan. Hier zijn we nu mee verder gegaan. De onderkant van de 2e trappaal is nu recht, de 2 delen van de geknikte trapboom zijn aan elkaar vastgemaakt en de eerste sparingen voor de treden zitten in de grootste trapboom, die tegen de muur aan zit.

Als de bovenkant van de trap wordt gemaakt, moet het stuk tijdelijk plafond eruit, inclusief de balken. Dit betekent dat er dan een trapgat is, waar je niet meer kunt staan. Da’s lastig als je op die vloer zou willen staan om de muur te stuken.

Hoewel de wand onder, boven en rechts nog afgewerkt moet worden, hebben we de rest toch maar gestukt. Gelukkig hadden we nog een zak Putz & Mauermörtel liggen. Die had de winter prima doorstaan en zit nu op de muur, die er meteen veel beter uitziet.

Tussendoor hebben we voor de eerste keer echte Krövse pruimenjam gemaakt. De hulptroepen hadden potjes en suiker meegenomen en pruimen hebben we inmiddels meer dan genoeg. Het is de bedoeling om nog meer te maken.

Ook hebben we tussendoor wat gevijld aan een klemmende la, zodat die nu niet meer klemt.

In de koude herfst van 2019 waren we begonnen met afdichten van de openingen tussen de balken van de puntkamer. Dit zijn enorme tochtgaten, die dicht gemaakt moeten worden voordat we het dak kunnen isoleren en de puntkamer aan de binnenkant kunnen betimmeren. Hier zijn we nu mee verder gegaan en tegen halfacht zat het laatste stukje OSB erin.

Na een rondje pruimen rapen zat de werkdag er echt op.

5 juli 2020 ‘werkvoorbereiding‘

5 juli 2020 – vandaag zou het 17 tot 27 graden worden, met de nodige wind. Het begon niet echt mooi, maar ’s middags was het warm genoeg om in de tuin te eten.

Vanavond komt er versterking die morgen aan het werk gaat in de koeienstal. De werkplek stond vol met spullen die er niet horen en om die ergens anders neer te kunnen zetten moesten daar weer spullen weg. Al met al duurde het geruime tijd voordat de nodige spullen van plaats veranderd waren en er ruimte was om te werken. Ook de slaapkamer voor de versterking hebben we in orde gemaakt, want die wordt niet vaak gebruikt.

Tussendoor leek ook opeens de WC verstopt te zitten, want het water liep nauwelijks meer weg. Een ‘pleeplopper’ hebben we niet, maar de WC borstel klaarde het karweitje ook en de WC liep weer normaal door.

De WC afvoer maakt een tussenstop onder de wasbak in de garage. Toen we daar gingen luisteren naar voorbij stromend water, zagen we een behoorlijke natte plek op de leemgrond. Een druppelende koppeling van de waterleiding bleek de oorzaak. We hebben het stuk waterleiding met T-stuk en kraan eraf gehaald, schoongemaakt en met nieuw teflontape weer vastgezet. Het lijkt dicht te zijn, maar het is even afwachten of dat echt zo is.

De resterende tijd hebben we doorgebracht in de tuin, met het plukken, of beter ‘rapen’ van de nodige kilo’s pruimen. Het is nu al een aardige oogst en er hangt nog het nodige.

In de boventuin hebben we het nodige gesnoeid om de bospaadjes wat begaanbaarder te maken en toen was het al weer halfzeven.

4 juli 2020 ‘digitaal Trachtentreffen‘

4 juli 2020 – door een wegomlegging duurde de reis wat langer en kwamen we aan het eind van de middag aan. Voor het eten was er nog net tijd om de meegenomen plantjes/stekjes te poten en de nodige pruimen te rapen. Vorige week was alles nog groen en nu lagen er rijpe pruimen op de grond en waren er ca. 7 takken bezweken onder het gewicht van de pruimen. Of die nog verder rijpen is afwachten.

Normaal zou dit weekend het internationale Trachtentreffen plaatsvinden, met dansoptredens op het in de Mosel drijvende podium, muziekoptredens en een optocht door de straten in Kröv. Vorig jaar ging het 66e Trachtentreffen nog gewoon door, maar dit jaar niet.

Om het evenement niet ongemerkt voorbij te laten gaan, was KovITT 20 georganiseerd, oftewel ‘das Weinfest im Web’, een digitale versie. Dit virtuele feest was te volgen via een livestream met optredens en boodschappen van (voormalige) deelnemers. Ook de kroning van Mosella Sarah en Weinprinzessin Saskia was te zien.

De bewoners van Kröv was opgeroepen om gezamenlijk mee te kijken en dat deden de buren en wij ook. Met z’n zevenen zaten we op gepaste afstand om een lange tafel met eten en drinken, waaronder een wijnpakket dat bij de VVV gekocht kon worden, met sponsoring van de Jungwinzer (jonge wijnboeren).   Aan het aan het hoofd van de tafel stond een TV met het digitale Weinfest. Net als het echte feest was het gezellig en duurde het tot na middernacht.

Gelukkig is het morgen zondag.

28 juni 2020 ‘opruimen‘

28 juni 2020 – eerst nog wat opruimen en dan gaan we weer terug. Vandaag zakt de temperatuur tot 17 – 27 graden en de dag begon vrij grijs. Echt mooi werd het niet en koffiedrinken in de tuin zat er niet in. Wel hebben we kunnen snoeien in de boventuin, waar de bospaadjes overwoekerd waren met uitgeschoten bramentakken en brandnetels. De paadjes hebben we begaanbaar gemaakt.

Hoe het met de vakwerkvogels zit weten we eigenlijk niet precies. De onbeweeglijke houding van vogel in het nest leek onveranderd, wat niet echt een goed teken lijkt, maar één van de ouders bleef komen (met voer).

In de boventuin is het vooral klimop die de bodem bedekt. Aan de rand bij de muur is er al een strook gecultiveerd en dat willen we ook op andere plekken gaan doen. Vorig jaar hebben we wat plantjes tussen de bladeren geplant en 1 heeft het overleefd. De bladeren en de klimop er omheen hebben we weggehaald en nu hopen dat de groeispurt begint.

De volgende keer nemen we weer wat stekjes/plantjes mee om de lege plekken in de benedentuin op te vullen.

Het openings- en inspectieweekend zit er al weer op en we hebben dit keer geen rare of verontrustende dingen ontdekt. De zonnecellen werken, al hebben we nog niet echt een idee van de opbrengst t.o.v. het eigen gebruik. We gaan voortaan de meterstand bij aankomst en vertrek opnemen om een beter beeld te krijgen.

27 juni 2020 ‘huisvredebreuk‘

27 juni 2020 – de dag begon bewolkt en de voorspelde regen viel ’s ochtends al. Hierdoor voelt het wat tropisch aan, want de temperatuur ligt vandaag tussen de 23 en 30 graden.

Toen we vanuit de ramen van de puntkamer een foto gingen maken van de tuin, leek het vogelnest verlaten. Er zat nog wel een vogeltje in, maar die vertoonde niet echt een teken van leven (of het zat doodstil). Onze huisvredebreuk gisteren was mogelijk dermate afschrikwekkend dat de ouders vertrokken waren.

Morgen moet de aanhanger mee terug en dus moest die leeggemaakt worden. De schoongemaakte planken hebben we op de vide en de puntkamer gelegd en de ‘to do’ planken staan nu in de Scheune te wachten om schoongemaakt te worden.

Door de nieuwe dakramen is het nu licht op de vide en de lucht die we nu zien is zo bedoeld. Dit in tegenstelling tot de lucht die we jaren geleden zagen door het ontbreken van vloeren en stukken dak.

De tuin had 2 categorieën planten: ontzettend uitgeschoten groen en kort dor bruin, bevroren in de winter of verdord in zon. Afgelopen winter was het toch nog koud geweest; in de Scheune -5, in de keuken -4 graden en dit ondanks dat er al wat geïsoleerd was.

Het lijkt erop dat we dit jaar een goede pruimenoogst gaan krijgen, dit in tegenstelling tot de bramen, die deels verdwenen zijn. Ook de bessenstruik is grotendeels dor. Nu maar hopen dat we in Kröv zijn als de pruimen rijp zijn. Vorig jaar was dat niet zo en toen lag alles op de grond.

De hele dag bleef het droog, dus waren we de hele dag in de tuin aan de slag; bladeren opruimen, onkruid weghalen en struiken snoeien. De nodige speciekuipen met snoeiafval zorgde voor een vers bospad in de boventuin en het zag er aan het eind van de dag veel beter uit.

Ook kon een deel van de beelden weer naar buiten. Samen met een paar nieuwe, hebben we nu echt een ‘beeldige’ tuin, waarvan het einde nog niet in zicht is.

Tussendoor hebben we nog foto’s gemaakt vanaf de puntkamer en daar leken de gevleugelde bewoners toch weer wat teken van leven te geven. Helemaal zeker weten we het nog niet, maar ze lijken er nog te zitten.

Rond half zeven was het mooi geweest en het weer was mooi genoeg om in de opgeruimdere tuin te eten.  

26 juni 2020 ‘we mogen weer!‘

26 juni 2020 – de grens was weer open en we konden eindelijk probleemloos naar Kröv; geen toestemming nodig van de burgemeester en geen 14 dagen quarantaine.

De reis duurde wat langer vanwege de snelheidsbeperking door de aanhanger met planken voor de puntkamer. Onderweg was het grotendeels boven de 30 graden met 1 klein buitje. Ook bij aankomst was het mooi weer en konden we bijpraten met de meeste buren.

Het Coronavirus is gelukkig grotendeels aan Kröv voorbij gegaan. In maart waren er 3 lichte gevallen en kortgeleden nog 1 (allemaal vakantiegangers) en daar is het tot nu toe bij gebleven.

Nadat we de auto weg gezet hadden en een klein rondje door Kröv gemaakt hadden – om te zien dat er weinig veranderd is – hebben we als eerste de traditionele inspectieronde gemaakt, waarbij we gelukkig geen onverwachte zorgwekkende dingen zagen. We hebben de zonwering van de dakramen omhoog gedaan en het is nu lichter dan ooit op de vide. De verdieping eronder is nog wat donkerder vanwege een tijdelijke vloer, maar dat zou t.z.t. ook goed moeten komen.

Gebruikmakend van de rust, hadden vogels hun intrek genomen in een opening in het vakwerk aan de binnenkant van de achtergevel van de puntkamer.

Het geplande werk in de tuin ’s avonds ging niet door want er viel een stevige bui. Op zich geen probleem, want de deels verwilderde tuin kan wel wat water gebruiken.

Morgen is weer een dag.

6 – 20 juni ‘huiswerk’

6 – 20 juni 2020 – we hebben geen idee wanneer we weer – met de planken – naar Kröv kunnen, maar we kunnen thuis al wel vast wat doen. De sloophout planken moeten schoongemaakt en geschuurd worden en dat kunnen we thuis ook doen.

Iets minder dan de helft van de planken hebben we gedaan en die konden bij aankomst meteen naar de puntkamer. Voor gebruik moeten ze nog even opgeschuurd worden en er moet een laagje impregneerolie op, maar het meeste werk is gedaan.

9 mei 2020 ‘voorlopig niet’

9 mei 2020 – we konden de aanhanger weer uitladen, want we kregen geen toestemming om naar Duitsland te gaan. Dat moet je aanvragen via de Burgemeester en die gaat dan naar de Kreisverwaltung (districtsbestuur). De laatste gaf geen toestemming omdat het repareren van een dak niet gezien wordt als ‘dringend noodzakelijk’ in de zin van de geldende regels.

We hebben de planken dus uitgeladen en ze staan nu in de schuur te wachten op betere tijden.