ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

1 juli 2018 ‘Trachtentreffen‘

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

1 juli 2018 – voor de 65e keer vindt het Trachtentreffen plaats en wij weten niet beter dan dat de optocht op de eerste zondag in jul is. Vandaag dus. Gisteravond waren we al even naar beneden naar de Mosel gegaan en vandaag kwam de folkloristische optocht met deelnemers van diverse continenten langs ons huis.

Voor het zover was hebben we nog opgeruimd, of eigenlijk verplaatst, want de koeienstal moet leeg zijn als we volgende keer de afwerkvloer erin willen gaan leggen.

Ook hebben we nog een klein beetje “echt” werk gedaan; de 3e laag leemverf op de vakken aan de kant van de garage.

We hebben nog even snel een paar pruimen geplukt en toen was het tijd voor de optocht.

30 juni 2018 ‘halverwege de trap’

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

30 juni 2018 – vandaag wordt het weer warm, met temperaturen van 24 tot 32 graden. Ondanks dat het de hele week warm is, blijven de dikke muren de warmte enigszins buiten houden. In de lente en herfst zijn we blij als het in de woonkamer boven de 16 uitkomt en nu is het 21 en ’s avonds 22 graden.

Als eerste gingen we weer een stukje stuken van de buitenmuur van de koeienstal. Om het stucwerk beter te laten houden, hebben eerst wat leem weg gekrabd.

De met leem gevulde vakken kregen een 2e laag Lehmweiß en zien er witter uit. Misschien doen we er nog een derde laag op om het echt wit te krijgen. 

Evenals gisteren hebben we een stuk muur geverfd en weer wat stenen in het zicht gelaten.

De 3 treden van gisteren hebben we nog even geschuurd met ander schuurpapier, omdat dat mooier was en daarna zijn we aan nieuwe treden begonnen. Dit waren treden die in de bocht van de trap zitten en daardoor een stuk groter zijn dan de recht treden van gisteren. Omdat ze ook veel minder recht waren, duur het een stuk langer en kwamen we niet verder dan 4 treden. Totaal 7 en daarmee zijn we halverwege de trap.

Een andere tree is de onderste tree van het trapje van de garage naar de koeienstal. We denken erover om leistenen neer te leggen in het stuk naast de houten drempel. Hierdoor loopt de muur als het ware door. Nu nog platte leistenen vinden en puzzelen.

’s Avonds zijn we naar de Mosel gegaan waar diverse optredens waren op het drijvende podium, als onderdeel van het Trachtentreffen. Ook Mosella en haar gevolg kwamen weer traditioneel aangevaren in een bloem en een schelp. Na de toespraak werden de lampjes losgelaten en begon de Winzerkapelle te spelen.

29 juni 2018 ‘Lehmweiß’

29 juni 2018 – de dreigende avondlucht van gisteren ontbrak en het was de hele dag mooi weer met temperaturen boven de 30 graden.

Op het werk had dit geen invloed, want we waren in de koeienstal (22 graden) en in de Scheune (ook zoiets) aan het werk.

In de koeienstal gingen we vers gestuukte vakken van het vakwerk verven met Lehmweiß (leemwit).  Zoals de naam al aangeeft, een witte verf voor op leem. De verf koop je in poedervorm. Je moet het aanmaken met water, daarna een halfuurtje laten rijpen, nog even roeren en dan kun je verven. De eerste keer lijkt het niet te dekken, maar hoe droger de verf wordt, hoe witter de kleur. Om het echt wit te krijgen moet je het meestal 2 keer doen.

We hebben de vakken van het vakwerk aan de garagekant gedaan en met het beetje wat nog over was, een klein vakje aan de kant van de keuken.

Voor de trap in de koeienstal willen we de beuken traptreden gebruiken, die we een paar jaar geleden gekregen hebben. Voordat dat kan, moeten eerst de spijkers en de verf eraf. De treden zijn van massief hout van ca. 4 cm dik en de timmerman had al verteld, dat de smeedijzeren spijkers die er al meer dan 100 jaar in zaten, er niet meer uit te krijgen waren. Afslijpen was de enige optie en dus hebben we van alle 14 treden de spijkers af geslepen en het vlak gevijld.

Een 2e verfkarwei in de koeienstal was het verven van de muren waarop we eerder steenstuc gedaan hadden. Vooral voor de buitenmuur zijn in de loop der eeuwen allerlei materialen gebruikt; leisteen, zandsteen, baksteen, beton en hout. Het meeste is nu bedekt en wit geverfd en hier en daar zijn de mooiere leistenen te zien.

De balk boven het raam en de deur blijft ook zichtbaar en ter bescherming en voor het mooi hebben we die schoongemaakt en in de lijnolie gezet.  Ook op andere plaatsen hebben we hout in de koeienstal schoongemaakt en in de lijnolie gezet. De bij de koop lage, vochtige, vieze, donkere ruimte die vol met troep stond, ken je niet meer terug (gelukkig hebben we de foto’s nog) en verdient eigenlijk de naam koeienstal niet meer (maar het houdt die naam wel).

Het tweede trap karwei was de verf van de treden afhalen. We hadden gedacht de smalle treden “even” door de schaaf te halen en de grotere treden met de handschaaf te doen. Dat plan ging niet door, want de treden waren niet vlak genoeg. Er zouden enkele millimeters af moeten en dat was teveel. De stukken die we met de handschaaf konden doen hebben we gedaan en voor de rest hebben we de bandschuurmachines, krabbers, vijlen en schuurpapier gebruikt. Drie treden later was het 19:00 uur en dus tijd om te stoppen.

28 juni 2018 ‘storten en stuken’

28 juni 2018 – de dag begon met mooi weer, maar er was volgens de voorspellers een kleine kans op een lokale bui.

De werkdag begon met stuken in de koeienstal; eerst een stuk muur en daarna Feinputz op de leemvakken van het vakwerk. De Feinputz is de laatste van de 3 lagen stucwerk voordat de verf erop kan. Die kon er nu nog niet op, maar we konden al weer eerder gestuukte delen van de muur verven.

Het 2e deel van het trapje van de garage naar de koeienstal stond ook op het programma. De bekisting hadden we de vorige keer al gemaakt, dus nu kon de inhoud erin. Het wordt een mengsel van beton en stenen die nergens anders voor te gebruiken zijn, maar voordat die erin kon, hebben we eerst een soort van drainage laag van kapotgeslagen stoeptegels en split neer gelegd. Daar overheen een laag plastic en toen kon het eerste beton erin.

Tussendoor gingen we even eten in de tuin en de lucht zag er dreigend uit. Het bleef bij dreigend, want er viel geen druppel. Mooi voor ons, maar minder mooi voor de tuin die wel water kan gebruiken.

Na het eten gingen we verder met trapje en het verven en rond 21:00 zat de bekisting vol met beton (7,5 zak van 40 kg) en steen (100 kilo?) en zat de werkdag er weer op.

27 juni 2018 ‘ontkisten’

27 juni 2018 – via de Bau- en supermarkt kwamen we aan het eind van de werkdag aan in Kröv. Ook hier had het niet geregend en dat was te zien in de tuin. Het leem was kurkdroog en keihard en sommige planten hadden het moeilijk.

We hadden een 22 kilo zware tuinversiering meegenomen en die hebben we op de daarvoor bestemde plaats naast de tuintrap gezet.

Tijd om te werken was er niet meer, maar we konden het niet laten om de bekisting van het de traptree tussen de garage en de koeienstal af te halen. Dit ontkisten ging snel en het beton zag er vrij goed uit. Hier en daar had het niet helemaal tegen de bekisting aan gezeten, maar na een laagje stucwerk zie je daar niets meer van.

17 juni 2018 ‘the day after’

17 juni 2018 – zin om alles op te ruimen hadden we gister niet meer, dus dat stond vandaag op het programma. Als eerste ging we ’s ochtends kijken naar het trapje, of eigenlijk de onderste tree. Het lijkt allemaal goed te zijn, al zijn we wel benieuwd hoe het er uit ziet zonder bekisting. Er zitten nog wel wat oneffenheden in, maar omdat er nog stenen en stuukwerk overheen komt is dat niet zo erg.

Volgende keer gaan we verder met de volgende tree en de opstap op de vloer van de koeienstal en we hopen dan iets eerder klaar te zijn.

Het weer was niet zo mooi als gisteren, maar mooi genoeg om in de tuin te zitten.

We hadden een tafel (made by Junior) meegenomen; die hebben we in elkaar gezet en staat nu in de keuken.

16 juni 2018 ‘koeienstaldag’

16 juni 2018 – het weer is vandaag minder van belang; het is mooi dat het 20 – 27 graden wordt en het is niet erg dat er kans op een buitje is. We werken binnen vandaag en het vervolg van gisteren staat op het programma; werken in de koeienstal aan de wanden en het trapje naar de garage.

Op 2 van de 3 vakken van het vakwerk aan de kant van de garage hebben we de 2e laag Putz gedaan; de Oberputz, die veel minder grof is dan de Unterputz. Er was nog wat over en daarmee hebben een klein vakje aan de kant van de keuken gedaan.

Het stuukwerk op de stenen muren inmiddels droog genoeg om te verven. Door de witte verf wordt de koeienstal een stuk lichter en de stenen die we zichtbaar gelaten hebben zijn goed te zijn. Ook het donkere hout steekt mooi af bij de witte verf.

We hadden het oude trapje weliswaar afgebroken, maar hadden er geen rekening mee gehouden dan de voorkant van de onderste tree door moest lopen tot de garagevloer. Dit betekende dat er nog de nodige emmers leem en stenen uit moesten.

Tijdens het graven kwamen we ook nog een roestige soort ijzeren strip met een gat tegen die in cement leek te zitten. We kregen het er niet heel uit en het afgebroken stuk komt bij de opgraaf verzameling te liggen.

Deze huizen hebben geen fundatie en staan in feite los op het leem. Hierdoor zaten we al snel op het leem, waar we nog een laagje weggehaald hebben om er split in te doen voor de drainage van vocht/water.

Van het trapje moest de bekisting voor de onderste treden nog gemaakt worden. Dit was vrij simpel, want het was niet meer dan 2 planken boven elkaar die op de vloer van de garage stonden. Het tegenhouden ging ook simpel door de zandsteen traptreden er tegenaan te schuiven.

Toen dit gedaan was, was het later dan gepland, maar konden we wel beginnen met het vullen. Op het leem hebben we een laag split gedaan en daar overheen folie. De onderste tree is ca. 53 cm hoog, 95 cm breed en 65 cm diep (dikte van de muur) en hier gaat een gigantische hoeveelheid (ca. 325 liter) beton in. Dat beton moesten we vanuit zakken met een handmixer aanmaken en om tijd en beton te besparen hebben we de nodige stenen in het beton gedaan (die we er eerder uitgehaald hadden).

Toch gingen er nog 5 zakken beton (200 kg.) in en ook nog wel minstens 100 kilo stenen. Ons streven om het hele trapje te doen moesten we terugbrengen tot de onderste trede. Dat was al genoeg om ons de na elven bezig te houden en we waren net op tijd klaar, zodat we de zondagsrust niet hoefden te verstoren.

15 juni 2018 ‘trap slopen’

15 juni 2018  – bij aankomst was er al een groot deel van de werkdag voorbij, maar er stond nog het nodige werk in de koeienstal op het programma. Indirect had al dit werk met de trap te maken die dit jaar de ladder zou moeten vervangen.

De muren aan de kant van de trap moeten zo veel mogelijk af gemaakt worden, want daar kun je een stuk lastiger bij als de trap ervoor staat. Het af maken bestaat uit het verwijderen van losse stenen en los stuukwerk en het daarna weer opbouwen. De gaten worden opgevuld en de muren worden gestuukt. Als dat gedaan is en het is droog, dan kan er geverfd worden.

Vandaag hebben we weer het nodige gerepareerd, gestuukt en geverfd en het ziet er meteen weer beter uit.

Een andere klusje is het trapje tussen garage en koeienstal. Hier is zo’n 60 cm hoogteverschil en dat was overbrugd met een aantal zeer onregelmatige treden. Dit was niet het grootste probleem; het was vervelender dat een paar treden uit losliggende leistenen bestonden (die steeds losser gingen liggen) en dat het bij regen vochtig wordt door optrekkend vocht, of water wat onder de Scheune en koeienstal doorloopt.

Er komt dus een nieuw trapje, wat net als in de keuken van beton gaan maken en wat aansluit op de vloer in de koeienstal en de garage. Hiervoor moet eerst de oude stenen “trap” gesloopt worden. Daarna moet er wat uitgegraven worden en dan kan de opbouw beginnen.

Vandaag hebben we er de nodige stenen en leem uit gehaald. Hier zaten ook grote stenen van ca. 40 kilo bij die we moesten los wrikken met een koevoet. We hebben het eerst uitgegraven tot op het leem en daarna nog een stukje verder tot onder de garagevloer. Hier komt later een laagje split voor de drainage.

De bekisting maken is weer een uitdaging op zich, want rondom de bekisting is geen ruimte om het vast te zetten. We hebben daarom een bekisting gemaakt die hangt aan een balk die over het gat in de koeienstalvloer ligt. Dit gat hebben we destijds bij het maken van de nieuwe vloer bewust open gelaten, omdat we nog niet wisten hoe het trapje zou worden. Nu weten we dat wel en kunnen we alsnog een groot deel van het gat dichtmaken.

Nadat we de bekisting voor de bovenste 2 treden gemaakt hadden liep het tegen halftien en was het mooi geweest; morgen gaan we verder.

10 juni 2018 ‘tuinwerk’

10 juni 2018  – het zou 31 graden kunnen worden, maar er is wel een weerswaarschuwing afgegeven. De ochtend begon mooi en de zondag is een prima dag om in de tuin te werken, want sloophamers, motorzagen en andere herriekwarweitjes moeten wachten tot maandag.

9 juni 2018 ‘Anton en de steiger’

9 juni 2018 – vandaag kunnen we temperaturen tot 30 graden verwachten met lokaal weer een kans op slecht weer. Door het warme weer van de afgelopen dagen is ook de temperatuur binnenshuis opgelopen; 22 graden in de woonkamer, 19 in de keuken en 21 graden in de koeienstal. Heel wat anders dan in de herfst.

Omdat we de aanhanger bij ons hadden zijn we beton en mortel gaan halen bij de Baumarkt in Wittlich. We hebben dit jaar nog het nodige nodig en dit gaat sneller dan elke keer 2 of 3 zakken meenemen.

In de koeienstal zitten 2 leisteenmuren die deels mooi en voor een groot deel lelijk zijn. De mooie stukken leisteen laten we in het zicht en de lelijke stukken verdwijnen achter stuukwerk en verf. Een soort van Anton Pieck uiterlijk. Vandaag hebben we weer een flink stuk gestuukt en wat geverfd in een eerder gestukte hoek. Door de witte verf is de hoek een heel stuk lichter geworden en ziet de hele koeienstal er beter uit.

Een karweitje dat dit jaar sowieso moet gebeuren is het aanpassen en vernieuwen van de stenen trap van de garage naar de koeienstal. Het hoogteverschil is ca. 60 cm en behalve nieuwe treden, moeten we ook iets op het water/vocht verzinnen, want bij regenbuien worden de stenen nat.

Buiten hebben we de steiger afgebouwd; we hadden precies genoeg om goed bij de te maken dakrand te kunnen, maar te weinig om ook nog het dak op te kunnen. Het was inmiddels al weer tegen zevenen, dus het werk aan de dakrand moet wachten tot een volgende keer.

Als allerlaatste hebben we een randje voor het plafond van de koeienstal op maat gezaagd en gebeitst. Dit moet er eerst op voordat we verder kunnen met stuken.