ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

3 augustus 2019 ‘spiegelbeeldverven’

3 augustus 2019 – het wordt vandaag zonnig en bewolkt, met een kans op een bui, bij temperaturen van 19 tot 28 graden.

Het werk vandaag was grotendeels een kopie van gisteren.

In de puntkamer zijn weer de nodige stukken van het vakwerk schoongemaakt met de roterende nylonborstel. We hebben verschillende typen borstel geprobeerd, om te kijken welke het beste gaat en waarbij de kans op beschadiging van het leem het kleinst is.

Ook is het stuk waarop Oberputz zit weer gegroeid en komt het moment waarop we met de Feinputz aan de slag kunnen steeds dichterbij.

Op het zichthoutwerk van het afdakje boven de ramen en het hout in de raamopening hebben we een laag lijnolieverf in de kleur Oxenblutrot gedaan. Wat er zichtbaar blijft nadat de ramen erin zitten weten we niet precies, maar we gaan ervanuit dat een laagje verf geen kwaad kan. We konden niet overal goed bij en voor 1 van de kopse kanten hadden we een spiegel nodig. Als de steiger weg is, dan doen we de stukken waar we nu niet bij konden.

Uiteraard werd ook nog de rest van het dakband over de spijkers op het dak geplakt, want daarvoor waren we tenslotte naar Kröv gegaan.

2 augustus 2019 ‘gewoon weer‘

2 augustus 2019 – we hadden besloten om een extra zaterdag naar Kröv te gaan om het dakwerk van de vorige keer af te maken. Bij aankomst was het voor de afwisseling normaal zomerweer, zonder extreme hitte of moessonregen. Om vast in de werkstemming te komen hebben we ’s avonds toch nog wat gedaan.

Op het hout van het afdakje boven de ramen in de achtergevel, wat in het zicht blijft, hebben we Halböl (halfolie) gedaan. Dit is een soort grondmiddel voor de lijnolieverf die er daarna opkomt, ook hier weer in de voor vakwerkhuizen kenmerkende kleur Oxenblutrot.

In de ongeïsoleerde puntkamer waar geen ramen open kunnen, was de temperatuur toch nog opgelopen tot 28 graden. Wel warm, maar niet te warm om weer een laagje Oberputz op een vak te doen.

Dit vakwerk gaan we schoonmaken met een nylon borstel en we hadden een kleine accuboormachine meegenomen om te kijken of die makkelijker hanteerbaar was. Dat was zo, dus is er nu ook een stukje vakwerk schoon.

We waren gekomen voor het dak en omdat de dakladders nog op het dak lagen, konden we meteen beginnen. Heel veel konden we niet doen, maar wat we nu gedaan hebben hoeven we morgen niet te doen.

29 juli 2019 ‘kom van het dak af’

29 juli 2019 – weer een dag met mooi weer en zelfs bijna te mooi weer voor het werk wat we in gedachte hadden.

We hadden besloten om de noodreparatie aan het dak toch wat anders te gaan doen en er geen zeil op te doen. Gezien de drukte bij de dakdekkers zou het kunnen dat ze pas begin volgend jaar tijd hebben en de vraag is of zeil de herfst- en voorjaarsstormen weerstaat. We gaan zelfklevend dakband over de daknagels plakken, want daar zit het zwakke punt.

Het benodigde dakband hadden we niet, dus gingen we eerst naar de bouwmarkt om het te kopen en konden we daarna het dak op.

Gelukkig was er ook nog tijd voor meer opbouwend werk in de vorm van Oberputz op het vakwerk in de puntkamer doen. Het vakwerk ziet er steeds beter uit en het verschil met toen we hier aan begonnen wordt steeds groter. Gelukkig hebben we de foto’s nog om te zien hoe slecht het ooit was.

We gingen zo lang mogelijk op het dak, maar op een gegeven moment moesten we van het dak af om niet te laat thuis te zijn. Op zich kwam dat nog goed uit, want we konden nog net voor sluitingstijd naar de bouwmarkt om nog wat rollen dakband te kopen, zodat we genoeg hadden voor de rest van het dak.

28 juli 2019 ‘zondagsonrust’

28 juli 2019 – vannacht en vanochtend is er veel regen gevallen, zoveel zelfs, dat het voor behoorlijk wat overlast zorgde. De tijdelijke dakbedekking liet namelijk weer merken dat het ‘tijdelijke’ voorbij is en dat het er al veel te lang op zit. Het lekte namelijk weer aan alle kanten in de puntkamer en de vide.

We hebben wat opvangconstructies met emmers, zeil en planken gemaakt om te voorkomen dat het verder doorlekt naar beneden. Omdat het waarschijnlijk nog wel een paar maanden duurt voordat de definitieve dakbedekking erop komt, gaan we er morgen zeil op doen.

Er was gelukkig ook nog wat tijd over om op te ruimen en om een boormachine in elkaar te zetten. In de loop van de middag kregen we bezoek en werd het gedoe van ‘s ochtends wat naar de achtergrond verdreven.

27 juli 2019 ‘vakwerkraamafdakje’

27 juli 2019 – door de regen is het wat afgekoeld en klinken temperaturen van 23 tot 29 graden als ‘koel’ en kunnen we weer overal werken.

De werktemperatuur op de puntkamer viel toch nog tegen, want die steeg in de loop van de dag tot tegen de 30. Niettemin zijn we verder gegaan met het vakwerk aan de kant van de vide, aan het een na linker vak, omdat in het meest linkse vak eerst nog leemstenen moeten komen.

Dit keer was de Oberputz (leemstukmiddel) aan de beurt, dit is een minder grof (kortere stukjes stro) dan de Unterputz. In de Unterputz, wat meestal een dikkere laag is, komen tijdens het drogen bijna altijd scheurtjes. Die worden dan onzichtbaar gemaakt met de Oberputz, die zich ook min of meer hecht in scheurtjes.

Het werk aan het afdakje werd regelmatig onderbroken door een regenbui en die tijd hebben we gebruikt om een plankje in de bovenkant van de doorgang van de koeienstal naar de garage te zetten. We hebben de plank met kit vastgezet en aangedrukt door er planken en spieën onder te zetten.

Vandaag zou het afdakje boven de ramen in de achtergevel erop moeten en we begonnen met de onderkant. Met een lijmklem hadden we op de juiste hoogte een steuntje gemaakt waarop we de onderkant konden zetten. We hebben lange schroeven gebruikt, die door de gevelbeplanking heen in de eikenhouten balken zitten.

Daarna was de bovenkant aan de beurt en het was wat lastig schuine plank op de juiste plaats te houden, maar nadat de eerste spijker erin zat kon die vrij gemakkelijk vastgeschroefd worden. Als laatste hebben we er aan de kopse kanten 2 driehoekjes in gezet, om te voorkomen dat er een insecten hotel boven ons slaapkamerraam ontstaat.

Nu het houtwerk af was, kon er een nieuwe strook dakleer op. Aanvankelijk wilden we de oude stukken hergebruiken, maar daar zaten teveel gaten en scheuren in. Net toen het erop zat begon het weer te regenen en kon het meteen z’n nut bewijzen.

De vorige keer hadden we met de nodige moeite een oud stukje balk wat naar buiten stak verwijderd. Nu bleek dat dit niet in de weg zou hebben gezeten en vroegen we ons af waarom we dat weggehaald hadden. Omdat het ons toch wel leuk leek als je buiten het uiteinde van een oude balk zou zien, hebben we het maar weer teruggezet. Hierbij hebben we de oude pen-gat verbinding die daar zat weer in ere hersteld, Nadat we de resten van de oude pen verwijderd hadden en er een nieuw ingeslagen hadden, zat het eigenlijk muurvast, maar voor de zekerheid hebben we er nog een schroef ingezet. Om het beter af te dichten hebben we er hier en daar nog een stukje hout tussen geslagen. We konden er niet overal goed bij omdat er een stuk zeil in de weg zit, dus dat doen we als het raam erin zit.

Als afsluitend karweitje hebben we al het hout wat in het zicht blijft schoongemaakt en geïmpregneerd en gaan we het de volgende keer in de Halböl (soort primer voor lijnolieverf) zetten.

In de doorgang van de koeienstal naar de Scheune hebben we de “lijmklemmen” weggehaald, zodat de deur weer dicht kan. De bovenplank bleef zitten en volgende keer gaan we hiermee verder.

Voor we het wisten was het al weer halfacht en zat de werkdag er op.

26 juli 2019 ‘regen’

26 juli 2019 – de temperatuur kan vandaag oplopen tot 39 graden en in de loop van de dag zou er lokaal een bui kunnen vallen. We zitten in de regel niet echt te wachten op regen, maar een stevige bui zou welkom zijn voor de tuin.

Het lijmen van het stukje balk was goed gelukt, alles zat goed vast toen we de klemmen er afgehaald hadden. Omdat de zon ’s ochtends niet op de achtergevel staat, zijn we daar gaan werken aan het randje boven de ramen.  Dit begint zoals wel vaker met het opmeten en het maken van proefstukjes om te kijken hoe het eruit moet komen te zien. Toen we dit voor ogen hadden, konden we de planken gaan zagen, deels in verstek zodat het goed aansluit. Voor de dakdekkers is dit misschien niet nodig, maar kwaad kan het ook niet.

De keuken is meestal een minder favoriete werkplek, maar nu niet. Buiten is het 35 graden en in de keuken ongeveer 24 graden. Ideaal om een beschadiging van het trapje te repareren.

Ook in de Scheune annex werkplaats blijft het opvallend koel. Ondanks een vrij lange periode met temperaturen boven de 35 graden is het daar nog maar net boven de 20 graden. Aardwarmte is tegenwoordig actueel, maar wij hebben bij dit weer ‘aardkoelte’, doordat delen van het pand op sommige plaatsen meer dan 1 meter in de grond zitten.

Naast een soort van natuurlijke lichamelijke remming op werken bij hoge temperaturen, zijn er ook technische remmingen. Zo ging het stuken van een muur van de toekomstige woonkamer niet door, omdat de temperatuur daar hoger was dan de maximale verwerkingstemperatuur van 31 graden.

In de tuin hebben we de gevallen pruimen opgeruimd. We dachten nog even aan tuttifrutti van zongedroogde pruimen, maar vanwege de oneetbaarheid gaat dat niet door.

Dit keer vielen wij ook in de regio’s waar lokaal een bui viel. Aanvankelijk waren het een paar grote druppels die al verdampt waren voordat ze de grond bereikten, maar gaandeweg het eind van de middag viel er gelukkig ook echt wat. Door de warme lucht ontstond er een vochtige warme tropische sfeer.

Door de regen waren we gestopt met het werk aan het randje op de achtergevel en zijn we binnen verder gegaan met de doorgang tussen de koeienstal en de Scheune. De muur in de doorgang willen we aftimmeren met hout, zodat de te moderne stenen niet meer te zien zijn. We hebben wat planken uitgezocht, schoongemaakt, gezaagd en geïmpregneerd. Het begin is er, maar er gaat nog wel wat tijd in zitten, want de deur moet ook aangepast worden.    

Tegen het einde van de werkdag kregen we bezoek. Dat was gezellig en we hebben een rondgang in en om het pand gemaakt. Het is wel leuk en interessant om reacties en ideeën van anderen te horen.

25 juli 2019 ‘hitterecord‘

25 juli 2019 – bij aankomst was het buiten nog steeds warm en we hebben nu voordeel van de koele delen in het pand. In de woonkamer tevens slaapkamer, was het 24 graden, in de gang en koeienstal was het net zo warm en in de Scheune (werkplaats) was het maar 20 graden. Helaas geldt dit niet voor de tuin, die er enigszins dor uitziet.

Ook nationaal was de temperatuur hier in het nieuws, want het oude hitterecord van 40,3 uit 2015 werd “verpulverd”; het nieuwe record is 42,6!

Onze vrees over de pruimoogst bleek terecht, want tijdens onze afwezigheid was minstens 90% van de pruimen uit de bomen gevallen. Ze lagen verschrompeld en verrimpeld op de grond, met hordes insecten er omheen.

Bij de spullen die we meegenomen hadden zat ook het bovenste deel van de hoekkast. We hebben die tijdelijk in de gang in elkaar gezet, want die moet aangepast worden omdat de klep niet goed sluit. Als dat gedaan is, gaat die naar z’n definitieve plaats in de slaapkamer.

Een tijdje geleden hebben we hout voor de deur van de koeienstal naar de Scheune meegenomen, om de deur een ‘old look’ te geven. Om dubbel werk te voorkomen, gaan we tegelijkertijd de doorgang van de deur aanpassen. We hebben nu gekeken hoe we dat zouden kunnen doen, zodat we het juiste hout kunnen gaan zoeken.

De sluiting van deze deur moet ook anders, want de huidige grendel aan de binnenkant is niet handig. Er komt een andere op, die aan 2 kanten te gebruiken is. De veer hiervan zat zo strak dat die nauwelijks te bewegen was, maar nadat we de veer wat verbogen hadden ging het beter.

Bij het afdakje boven de ramen in de puntkamer hadden we de vorige keer een restant van een balk verwijderd. We kregen die er niet anders uit dan in stukken en omdat een korter deel weer terug moet, hebben we de stukken aan elkaar gelijmd.

Inmiddels was het al weer de hoogste tijd voor een bezoek aan de ijstent.

23 juli 2019 ‘oud nieuws’

23 juli 2019 – met de foto’s van de werkzaamheden zijn we aardig bij, maar met de uitstapjes en evenementen lopen we wat achter. De datum bovenaan dit bericht wordt bij elke aanpassing geactualiseerd en hieronder komt te staan welke pagina (met link) wanneer voor het laatst aangepast is. Je kunt dan zelf zien of er sinds je laatste bezoek wat bijgekomen is.

14 juli 2019 ‘tuindag’

14 juli 2019 – vandaag was het een tuindag en hebben we de hele dag in de tuin gewerkt. Het snoeien, klimop van muren en bomen halen, en onkruid wieden leverden weer een paar speciekuipen met groenafval op.

Helaas waren er nauwelijks pruimen om te oogsten, dat zal tot de volgende keer moeten wachten.

13 juli 2019 ‘raamrand’

13 juli 2019 – 17 tot 25 graden zou het vandaag worden en dat is prima om in te werken.

Her en der zitten er plankjes op het vakwerk in de puntkamer. Waarom die er zitten weten we niet, maar ooit zal iemand een reden gehad hebben om ze erop te spijkeren en daarom laten we ze zitten. We moeten ze t.z.t. nog wel schoonmaken en impregneren.

Oorspronkelijk zijn de vakken gevuld met leemwikkels; houten staken waar lang stro en leem omheen gewikkeld zijn. Op sommige plaatsen zijn ze eruit of beschadigd en dan doen we er leemstenen in. Om het leem wat meer houvast te geven, komen er driehoekige latjes op de balken. Dit hebben we bij het meest rechtse vak ook gedaan en daarna hebben we de Unterputz erop gedaan.

Met een ladder ging het niet goed, dus hebben we een soort vloertje gemaakt van steigerbuizen, wat door de ramen van de achtergevel heen steekt, met daarop wat steigerplanken. Aan de binnenkant, in de puntkamer, hebben we de buizen goed vastgezet, zodat er niets kan gebeuren.

Tijd om aan de rand boven de ramen te werken was er niet meer, want er zat nog een uiteinde van een oude balk in de weg. Aan de binnenkant hadden we de balk al een paar jaar geleden afgezaagd, maar dit stukje was blijven zitten. Er was nog wel tijd om het stukje weg te halen en een nieuw plankje voor de gevel te zagen, maar de rest moet nog even wachten.