ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

9 mei 2020 ‘voorlopig niet’

9 mei 2020 – we konden de aanhanger weer uitladen, want we kregen geen toestemming om naar Duitsland te gaan. Dat moet je aanvragen via de Burgemeester en die gaat dan naar de Kreisverwaltung (districtsbestuur). De laatste gaf geen toestemming omdat het repareren van een dak niet gezien wordt als ‘dringend noodzakelijk’ in de zin van de geldende regels.

We hebben de planken dus uitgeladen en ze staan nu in de schuur te wachten op betere tijden.

4 mei 2020 ‘puntkamerplafondplanken’

4 mei 2020 – hoe het seizoen er dit jaar uit gaat zien is vanwege de Corona (of COVID-19) onvoorspelbaar, maar dat het invloed heeft was al meteen duidelijk. De voor april geplande dakdekwerkzaamheden zijn afgelast en voorlopig verschoven naar mei.

Mocht dat doorgaan, dan moeten we 1 week van tevoren een weekend op en neer om o.a. onze steiger af te breken en wat andere karweitjes te doen. Als we er dan toch heen gaan, dan willen we meteen een aanhanger met sloophout meenemen. Die planken gaan we schoonmaken en gebruiken voor het deel van het plafond van de puntkamer waarvan het dak definitief is.

Om het meteen af te maken hebben we ook al contact gehad met een leverancier van isolatiemateriaal. Het wordt een combinatie van een soort houtvezelplaat en steenwol. De plaat is nodig om ervoor te zorgen dat er een luchtspleet tussen de isolatie en de dakplanken openblijft, zodat het een geventileerd dak wordt. Dat zou aantasting van het hout onder de bitumenlaag moeten voorkomen.

Bij onze vaste sloophoutleverancier hebben we ongeveer 25 m2 planten gehaald in lengtes van rond de 5 meter. Een klein stukje in de buurt rijden gaat nog wel, maar je kunt er zo niet mee naar Duitsland. Destijds hadden we uitgezocht dat we het minste afval hebben als we de planken op 2,20m en 2,80m, dus net uit het midden doorzagen. Ze passen dan het beste op de dakbalken van de puntkamer. Dat hebben we dus gedaan en dat gaf een heel ander gezicht. Zonder probleem zouden we hiermee naar Duitsland kunnen.

 

3 februari 2020 ‘technisch operationeel’

3 februari 2020 – het heeft even geduurd, maar technisch gezien zijn de zonnecellen nu operationeel en wordt er als de zon schijnt energie geleverd aan het net. De paperwinkel loopt helaas nog wat achter, want het blijkt op z’n zachts gezegd niet zo simpel om in Duitsland een ‘Photovoltaikanlage’, zoals dat hier met een mooi woord heet, volgens de regels in bedrijf te namen.

Het komt er op neer, dat als je in Duitsland elektriciteit levert aan het net, je gezien wordt als energieproduct. We hadden hier vooraf wel iets over gelezen, maar de administratieve hobbels die genomen moesten worden om bijvoorbeeld de Btw terug te krijgen, hadden we wat onderschat. In Nederland heeft de Belastingdienst een praktisch formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’ met maar een paar simpele vragen.

In Duitsland gaat dat heel anders, waarbij er bovendien volop sprake is van juridisch/ambtelijk taalgebruik. Zo erg, dat op internetfora Duitsers vragen of iemand de teksten in het Duits kan “vertalen”…. Natuurlijk hadden we de (betaalde) hulp van een belastingadviseur kunnen inroepen, maar voordat we onze “groene inkomsten” hieraan gaan uitgeven, willen we eerst kijken of het zelf lukt. Hierover volgt nog een verslag als het allemaal geregeld is.

 

26 januari 2020 ‘Ambtelijke zonneschijn (5)’

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

26 januari 2020

24 januari 2020 ‘Ambtelijke zonneschijn (4)’

24 januari 2020 – we kregen een e-mail van het Finanzamt, waarin om te beginnen nog eens werd bevestigd, dat we niet naar de Verbandsgemeinde, maar bij het Finanzamt moesten zijn, als de installatie op het dak van het eigen huis staat.

Als we de Btw van de aanschaf terug willen krijgen (wat we willen gaan proberen), dan zou dat kunnen via de zogenaamde ‘Kleinunternehmerreglung’ kunnen. We moeten ons dan als bedrijf registeren en gedurende een aantal jaar ook omzetbelasting betalen. Dat laatste zou niet moeilijk moeten zijn, want dat kan via ELSTER, een online platform.

Voor het registreren van dit bedrijf(je) moet een formulier worden ingevuld, met maar liefst 155 vraag- en antwoordregels. Voor we aan deze klus kunnen beginnen, moeten we eerst kijken welke van de 2 formulieren we in moeten vullen. Er is namelijk een formulier voor een ‘Personengesellschaft’ en een voor ‘Einzelunternehmen’. Aangezien we met z’n tweeën zijn gaan we vol goede moed beginnen met het invullen van het ‘Personengesellschaft’ formulier.

Het duurt niet lang voordat we vastlopen in ambtelijke en juridische taal, wat ver af staat van ons taalgebruik in Duitsland. Een aantal aantal dingen kunnen we gelukkig op Internet vinden, al vragen ook Duitsers zich af waarom dit formulier niet in het ‘Duits’ is.

Het zal wel even gaan duren voor we het formulier ingevuld hebben.

(wordt vervolgd)

21 januari 2020 ‘Ambtelijke zonneschijn (3)’

21 januari 2020 – na wat gezoek op Internet kwamen we terecht op de website van het Finzanzamt Wittlich. Een e-mailadres konden we niet zo snel vinden, maar wel een online vragen formulier. Hierin hebben we kort uitgelegd waar het om ging en gevraagd hoe het verder moet.

We zijn benieuwd hoe snel we een reactie krijgen.
(wordt dus sowieso vervolgd)

20 januari 2020 ‘Ambtelijke zonneschijn (2)’

20 januari 2020 – toen we in september 2019 de opdracht aan de  installateur gaven om de panelen en andere onderdelen te bestellen, heeft hij de installatie aangemeld bij Westnetz, het lokale energiebedrijf. De volgende stap was, dat we een officieel aanmeldformulier moesten invullen, met de fraaie omschrijving: ‘Kundendaten- und Inbetriebsetzungsblatt PV NS’.

De installateur had het formulier al gedeeltelijk ingevuld en wij moesten t.z.t. de rest invullen. Het belangrijkste gegeven wat nog ontbrak was het Umsatzsteuernummer, het nummer voor de omzetbelasting. Dit nummer moet afgegeven worden door het Finanzamt, oftewel, de belastingdienst.

Dus moesten we op zoek naar hoe we zo’n nummer konden krijgen…….
(wordt vervolgd)

 

18 januari 2020 ‘Ambtelijke zonneschijn (1)’

18 januari 2020 – je mag in Duitsland, net als in bijvoorbeeld Nederland, niet zo maar zonnecellen op je dak zetten en op het elektriciteitsnet aansluiten. Voor het technische gedeelte moet je gebruiken maken van – door de lokale netbeheerder – erkende installateurs. Dat hadden we gedaan en het technische deel zat er bijna op.

Daarnaast is er allerlei wet- en regelgeving rondom zonnecellen. Hier hadden we ons nauwelijks in verdiept en het voor ons uit geschoven. Wel hadden we in overleg met de installateur het ‘Inbetriebnahmezeitpunkt’ (moment waarop de installatie in gebruik genomen wordt) besproken. De vaste vergoeding voor aan het net geleverde stroom geldt namelijk gedurende ‘het lopende jaar + 20 jaar’. Eind 2019 is dit dus iets meer dan 20 jaar en begin 2020 bijna 21 jaar.

Omdat we niet alle opgewerkte elektriciteit zelf gaan verbruiken, wordt er een deel aan het net geleverd en dat mag alleen als een bedrijf bent. Het voordeel is dan wel dat je btw kunt verrekenen en bijvoorbeeld de btw over de aanschaf en installatie terug krijgt.

Van iemand uit de buurt hadden we gehoord dat je bij de Verbandsgemeinde Traben-Trarbach (VGTT) moest zijn om een bedrijf te registreren. Op de website van de VGTT hadden we het formulier ‘GewA1’ (= Gewerbe-Anmeldung, oftewel bedrijfsaanmelding)  gevonden en ingevuld. Voor het begrijpen van het ambtelijke taalgebruik konden we gelukkig op Internet terecht en nadat het formulier ingevuld was, werd de e-mail verstuurd.

Een paar dagen later kregen we al een reactie: “Eine Gewerbeanmeldung bei der Verbandsgemeindeverwaltung ist für PV-Solaranlagen auf dem eigenen Dach nicht erforderlich. Der Betrieb von PV-Solaranlagen stellt keine gewerberechtlich relevante Tätigkeit im Sinne der Gewerbeordnung (GewO) dar.” Er was dus geen wettelijke verplichting om dit soort installaties op een eigen aan te melden bij de VGTT.

Dit punt was dus afgewerkt, maar er stond ons nog het nodige papierwerk te wachten…….
(wordt vervolgd)

1 januari 2020 ‘oud nieuws’

1 januari 2020 – er ontbrak nog wat van de dakdekwerkzaamheden en een meiwandeling. Hieronder staat welke pagina (met link) wanneer voor het laatst aangepast is. Je kunt dan zelf zien of er sinds je laatste bezoek wat bijgekomen is.

Prettige Kerstdagen & een gelukkig 2020