ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Verbouwingsnieuws 22 – 23 juli 2011

22-23 juli 2011 Eindelijk echte bouwactiviteiten, want ‘s ochtends stonden de bouwvakkers al bijtijds voor de deur. Na wat spullen aan de kant geschoven te hebben in de garage werd begonnen met het renoveren en vergroten van de doorgang van de garage naar de Scheune. Zoals te zien is op de foto’s is renovatie nodig, want 2 balken die de muur en de balken boven de deur moeten opvangen waren al lang geleden gebroken. Niet echt vreemd dus dat we hier met een bedenkelijk gevoel onderdoor liepen. Voordat er iets aan de dragende muur gedaan kon worden moest deze opgevangen worden door stutten. De balk waarop een muur van de bovenverdieping stond was het lastigst, want die zat precies in de deuropening. Een oude balk uit de Scheune kwam goed van pas en na wat zaagwerk hadden we er een stut bij. Van deze gelegenheid maakte we meteen gebruik om de doorgang te verhogen zodat we niet meer op onze knieën het trapje op en af hoeven.
Behalve de 2 gebroken balken bleek een middenbalk zodanig aangetast te zijn door vocht dat die meer op turfmolm leek dan op eikenhout. De jarenlange lekkage van de dakhoek boven de garage was hier waarschijnlijk de oorzaak van.
De nieuwe balken moesten eigenlijk wel dezelfde ‘look’ hebben als de rest en dat lukte wonderbaarlijk. De bouwers kende iemand die van plan was om een paar oude eiken balken te verzagen tot stookhout en deze balken zitten er nu in.
Het was natuurlijk niet mogelijk om alles in 1 keer te doen, dus werd de ene dag de ene helft gedaan en de volgende dag de andere helft.

Om makkelijker in de Scheune en in de tuin te kunnen komen moest er o.a. een nieuwe doorgang komen van de koeienstal naar de Scheune. Deze 2e doorgang was een stuk eenvoudiger te maken want dit was een vakwerkwand met aan de onderkant een laag natuursteen. Het duurde dan ook niet lang voordat de doorgang een feit was.

We hadden nu een ideale doorgang om met kruiwagens vanuit de Scheune door de koeienstal en de garage heen naar de voor het huis geparkeerde vrachtwagen te komen. Dit was maar goed ook, want behalve puin uit de doorgangen moest de vloer van de Scheune 40 cm. uitgegraven worden. Voor het zover was moest de Scheune eerst ontruimd worden en dus ligt er nu nog meer troep in de tuin.
Dit uitgraven was overigens eenvoudiger gezegd dan gedaan, want de vloer was bestraat met keien die eruit gehakt moesten worden.
Met pikhouwelen werd het karwei geklaard en hetzelfde gereedschap werd gebruikt om het leem en zand los te hakken.

Bij 3 van de 4 wanden was geen extra fundatie nodig, want de muren zaten diep genoeg in de grond zodat er geen vorst onder kon komen. Alleen op de plaats van de dubbele deur was de fundatie te laag; die werd er dus uitgehakt en er werd een diepere sleuf gegraven. Vanwege de regen werd het gat afgedicht met een zeil.

Binnenkort wordt het beton gestort, maar voor het zover is moet er nog wat voorbereidend werk worden gedaan: de afvoeren moeten ingegraven worden, de bekisting moet worden gemaakt, de drainage laag (lavasplit) moet op de leembodem gelegd worden en de wapeningsmatten moeten er komen. Nog genoeg te doen dus….

Leave a Reply