ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

16 maart 2019 ‘dakvervolg’

16 maart 2019 – evenals gisteren kunnen we ons vandaag voorbereiden op werk in de regen. Volgens de voorspellers wordt het een wisselvallige dak met regen en wind, met temperaturen van 8 tot 15 graden. Het zou dus buiten weer warmer kunnen worden dan binnen, want vanochtend was het 10 graden in de woon-/slaapkamer.

De laatste baan ging er zonder problemen op en toen was de vraag, wat doen we met de nok? Door de relatief lage temperatuur was de dakbedekking vrij stug en hard en niet goed te buigen. De bovenste baan hebben we 5 cm over de nok (aan de andere kant van het dak) vastgezet. Daarna hebben we er voor de zekerheid nog een stuk dakband opgezet. Dit is flexibele zelfklevende dakbedekking van 30 cm breed en die hebben we ook op andere stukken nok gezet. Hier hadden we dat niet gedaan, omdat de dakbedekking er toch maar tijdelijk op zou zitten. Nadat de nok afgeplakt was konden de ladders en gereedschap van het dak af en kon er opgeruimd worden.

Onder het motto: “Elk nadeel heb z’n voordeel.”, hebben we de Vlinderstruik gesnoeid. Andere jaren hebben we dit veel later gedaan. Ook konden we een foto van een mooi pand aan de Mosel maken, wat in de zomer niet kan vanwege de bladeren.

We konden ook de tussenstand van de ‘leemstenentest’ bekijken. Vorig jaar hebben we een paar losse leemstenen in het vakwerk gelegd, om te kijken wat de weersinvloeden zouden zijn. Zo te zien zagen ze er nog vrij goed uit. Ook konden we van buitenaf een doorzonfoto maken, dwars over de zolder en door het dakraampje naar buiten.

Het tweede karweitje was de natte hoek boven de keuken. We denken dat hier ook iets niet goed zit met de dakbedekking. Het viel niet mee om daar op het dak te komen, want door onze dakgoten en die van de buren is er nauwelijks ruimte om in het smalle gangetje (met een zeer scheve ondergrond) een ladder neer te zetten.

Toen we op het dak konden kijken zagen we eigenlijk geen gekke dingen en de dakbedekking leek in orde. Omdat schijn kan bedriegen hebben we toch maar een vierkante meter dakbedekking vervangen. Nadat de oude dakbedekking eraf was, dachten we aan de watersporen te kunnen zien dat het water vanaf de zijkant gekomen was.

Er is hier namelijk een hoogteverschil tussen het nieuwe en oude dak (wat lager ligt) en juist vanaf het oude dak moet een hoop water via een klein puntvormig stukje dak naar beneden.

We denken dat wanneer het hard regent, het water over het opstaande randje dakbedekking heen gaat en dat daardoor alles binnen nat wordt. Het nieuwe stuk dakbedekking hebben we daarom wat verder door laten lopen en in de opening tussen de 2 dakdelen geduwd.

Voor de zekerheid hebben we op een lager gelegen deel van een ander dak ook nog een plank en een stukje dakleer onder de dakbedekking gedaan, zodat ook daar het water als het goed is niet meer tegen de gevel kan “klotsen”.   

De volgende keer zullen we zien of het geholpen heeft.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.