ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

6 juni 2019 ‘regen’

6 juni 2019 – net voor het middernachtelijk uur (het was dus nog gisteren) kwam er een regen en onweersbui voorbij. Prima voor de tuin en gelukkig ver buiten werktijd. ’s Ochtends was het hierdoor aanzienlijk koeler en de voor vandaag voorspelde temperaturen zijn 13 tot 21 graden met kans op een bui.

Bij ons bleef de temperatuur steken op ca. 16 graden en het “voordeel” van veel werk is, dat er ook binnenwerk is. We hebben ons gestort op de vakwerkwand tussen puntkamer en vide. Deze wand is gevuld met leemwikkels, maar die zijn in de loop van de eeuwen uitgezakt en vervormd. Een vak aan de zijkant was -waarschijnlijk naderhand- gevuld met halve bakstenen. Dit hebben we er allemaal uitgehaald om het opnieuw te gaan vullen met leem.

Daarna zijn we begonnen met het herstellen van de leemwikkelvakken en dit doen we met de resten leemsteen die bij het zagen overblijven. Hier hebben we wat water bijgedaan, waardoor het een soort grove leemmortel met stukjes stro wordt. In onze ogen ideaal om de wand te herstellen en het zal blijken of dit ook werkelijk zo is.

Buiten zijn we verder gegaan met het aftimmeren van het gat van de linker deur in het vakwerk. We willen er een soort kozijn in zetten van Douglas planken van 2,5 cm dik. Het wordt aan het vakwerk vast gemaakt en daarnaast steunt het op 2 pootjes die op betonnen het ringanker staan. We hopen dat er ruimte genoeg is achter het vakwerk om ze aan elkaar vast te zetten. Zoals het meeste hout wordt ook dit eerst geïmpregneerd tegen schimmel en ongedierte.

Doordat -zoals hier bijna altijd het geval is- de muur niet vlak was, het vakwerk niet recht was, de deuropening in het vakwerk niet rechthoekig was en de afstand tussen muur en vakwerk niet overal hetzelfde was, viel het niet mee om het kozijn erin te krijgen, maar het lukte uiteindelijk wel.

Het moet nog wel geverfd worden, want het nieuwe hout in het oude vakwerk staat niet echt mooi.

Dat staat voor morgen op programma, want de werkdag zat er al weer op.

1 comment to 6 juni 2019 ‘regen’

  • Hallo, wat leuk en indrukwekkend dat jullie een vakwerkhuis in Kröv aan het renoveren zijn! Zelf kom ik namelijk sinds enkele jaren elke zomer naar Kröv om daar een paar daagjes te logeren bij Winzerin Melanie Römer van de Steinfelderhof aan de Robert Schumanstrasse. Eind juli ben ik er weer, dus wellicht kan ik dan samen met mijn vriendin eens even een kijkje komen nemen bij jullie vakwerkhuis.

    Met vriendelijke groet,

    Jean van Pol uit Koningsbosch (Midden-Limburg)