ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

2 september 2019 ‘werkoverleg‘

2 september 2019 – de nieuwe werk week begon een stuk koeler dan waarmee de vorige geëindigd was, want het wordt 18 tot 23 graden.

De ochtend begon koel en dus ideaal om op de puntkamer verder te gaan met de leemverf. Het vak wat gisteren gedaan is kreeg een tweede laag en het vak ernaast de eerste laag.

Een groot deel van de dag hebben we gewerkt aan het vakwerk aan de rechterkant. Eerst de Dreikantleisten, dan de leemstenen op maat zagen en vervolgens metselen en voegen. Dat laatste is ook belangrijk, want de uitgekrabde voegen moeten er later voor zorgen dat de Kalkputz beter houdt.

’s Middags kregen we bezoek van de Dachdecker en de Solarmann waarmee we in zee gaan. Er moesten nog een paar dingen geregeld worden en het leek ons ook wel handig als ze elkaar kennen, zodat ze het werk kunnen afstemmen. Medio november wordt als het goed is de achterkant van het dak gedaan en komen de zonnecellen erop. De andere kant en de achtergevel komen volgend jaar april aan de beurt.

Het stuk hout voor de deurdoorgang in de Scheune was af en nu konden we kijken hoe de grendel er precies in moet komen. We hadden nog een oude grendel met een ring liggen en die leek ons ideaal voor deze deur.

Om te kijken waar de haak zou moeten komen hebben we de grendel provisorisch op de deur gezet en de stijl provisorisch vastgezet met een lijmklem. Het aftekenen op de deurstijl ging makkelijk en de sparing hebben we er op de ouderwetse manier met hamer en beitel uitgehakt.

Alles paste en de grendel werkt en morgen kan de stijl er definitief op.

Omdat we dit nog af wilden maken, zijn we wat langer doorgegaan en was het tegen achten voor het gereedschap neergelegd werd.

 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.