ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

3 september 2019 ‘deurvergrendeling’

3 september 2019 – de ochtend begon koel, want vannacht kon de temperatuur in de regio dalen tot 4 graden. Voor de rest van de dag is er volop zon voorspeld, met temperaturen van 18 tot 26 graden en dat betekent dus sowieso buiten werken.

Omdat het buiten nog iets te koel was, hebben we in de puntenkamer op de laatste vakken Oberputz gedaan. Als dit droog is, dan kan de laatste laag leem erop, de Feinputz. Daarna wordt het leem met leemverf geverfd en als het hout dan ook nog in de lijnolie zit, dan is dit vakwerk af.

Als het goed is komen vrijdag de ramen voor de puntkamer en de dakkapellen. Om die boven te krijgen moet het luik in de koeienstal tijdelijk vergroot worden. Dit ging vrij simpel, want de tijdelijke vloer (in afwachting van de trap) erboven zat maar met een paar schroeven vast.

Toen het buiten wat warmer was gingen we de steiger weer op om de laatste vakken aan de rechterkant te vullen. De werkvolgorde was zoals gebruikelijk, Dreikantleisten in het vakwerk zetten, leemstenen zagen, leemstenen metselen en voegen. Wat we wilden doen hebben we gedaan en morgen moet de steiger verplaatst worden.

Omdat alles paste en goed zat, konden de onderdelen van de grendel definitief aan weerszijde op de deur gezet worden, , nadat we de stift op de juiste lengte afgeslepen hadden. Ook de deurstijl kon definitief op de muur gezet worden. Nu de bovenrand nog en dan is dit karweitje af.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.