ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

4 september 2019 ‘Oxenblutrot’

4 september 2019 – dit zou de laatste warme dag van de week worden, waarbij de temperatuur kan oplopen tot 27 graden.

De laatste vakken aan de rechterkant van het vakwerk hebben we gisteren gevuld. Het leemsteenmetselen gaat niet zonder knoeien, maar het schoonmaken van het vakwerk gaat erg lastig doordat het hout zo ruw en niet vlak is. Met water en een doek hebben we het zo goed mogelijk schoongemaakt en daarna hebben we het hout voor de tweede keer geverfd met Oxenblutrot.

In het midden hadden we wat vakken leeg gelaten om de steigerankers aan vast te maken. Nu dat niet nodig is, omdat ze de ankers door het leem heen vastzetten, gaan we die vakken ook dicht maken. Hiervoor moesten nog wel wat leemstenen gezaagd worden en in een vakje aan de onderkant moesten ook nog Dreikantleisten komen.

We hebben de ringgrendel aan de kant van de Scheune er definitief op gezet en daarna ook de schuifgrendel aan de kant van de koeienstal. Zo’n grendel zat er al jaren op, maar nu komt er een zwarte op. De kleine meegeleverde schroefjes vonden we “zielig” staan en dus zit de grendel nu vast met stevige zwarte houtdraadbouten.

Als laatste onderdeel van het kozijn aan de kant van de Scheune stond de bovenrand op het programma. Omdat we nog stukken hout over hadden van de zijkant, was de bovenkant snel gemaakt. Het erop zetten ging vandaag niet meer, maar voor het impregneren was er nog net genoeg tijd.

1 comment to 4 september 2019 ‘Oxenblutrot’