ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

6 september 2019 ‘de 41e en ramen!‘

6 september 2019 – letterlijk en figuurlijk zou het een zonnige dag worden. Letterlijk, omdat na de wat koudere dag van gisteren, de zon weer scheen en figuurlijk omdat er 2 mijlpalen te noteren waren; het vakwerk aan de rechterkant en de ramen!

Het vakwerk aan de rechterkant telt 43 vakken, in 2 er van zitten deuren en dus moesten we er 41 vullen. In 39 hadden we al leemstenen gedaan en vandaag waren de laatste 2 aan de beurt en moesten er her en der nog wat randjes dichtgemaakt worden.

De laatste 2 vakken waren wel lastige schuine vakken, die links in de bovenhoek zaten. Nadat we de steiger verplaatst hadden en de mortel aangemaakt hadden kon het werk beginnen. Enige tijd later was het zo ver, het vakwerk was gevuld met leemstenen!

Daar kregen de laatste stukken vakwerk nog een verflaagje Oxenblutrot en toen was het af (voor nu). Want, hiermee zijn we er nog niet, want we moeten nog een deurtje maken en de vakvulling moet nog weersbestendig gemaakt worden met Kalkputz. Hoe dit precies moet gaan we nog uitzoeken, maar we hebben al een zak grove en fijne Kalkputz klaar liggen.

Oorspronkelijk zouden de ramen een paar dagen eerder komen, maar door een vertraging bij de fabriek kwam ze vandaag pas. Op de afgesproken tijd kwamen de 3 ramenplaatsers met de ramen en het duurde niet lang voor de kozijnen en de ramen op de puntkamer en de vide lagen.

De puntkamer krijgt 4 smalle ramen in de achtergevel en een dubbel raam in de dakkapel. Allemaal van hout en allemaal draaikiepramen. De dakkapel op de vide krijgt hetzelfde raam als de anders dakkapel.

De kozijnen in de dakkapellen waren vrij snel geplaatst, want die zijn nog vrij nieuw en recht. Alles paste goed en dus konden de ramen er ook meteen in. Nadat de ramen afgesteld waren, was de achtergevel aan de beurt.

In de achtergevel moesten de ramen in het oude niet-rechte vakwerk komen, wat bovendien op bepaalde plaatsen behoorlijk aangetast was door de tand des tijds. Het lastigste kozijn werd er het eerste ingezet en dat gaf meteen de maten voor de plaats van de andere 3 kozijnen. Het plaatsen daarvan ging sneller en daarna konden de ramen erin.

Helemaal af is het nog niet, aan de binnenkant moeten er nog afwerklatjes komen en aan de buitenkant moet het stukje dakleer t.z.t. vervangen worden door een vensterbank. Dat zal volgend jaar worden als de dakdekkers leisteen (Schiefer) op het dak en de achtergevel gaan doen.

Toen de ramenplaatsers vertrokken waren konden we het plastic en zeil, wat een aantal jaren dienst gedaan had als raam, eindelijk opruimen. Ook in de Scheune stond nog wat opruimwerk op het programma, want de spoorbielzen willen we ergens anders neerleggen, zodat ze minder in de weg liggen.

Naast dit mijlpalenplezier was er ook een ‘jammer maar helaas’ moment en dat was toen we zagen dat er een stukje van de pas gemonteerde ringgrendel afgebroken was. Mogelijk heeft één van de ramenplaatsers er aan getrokken en niet in de gaten gehad dat je de ring moest draaien. Niettemin blijft het raar dat zo’n grendel zo snel afbreekt, dus we gaan een garantiepoging wagen. 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.