ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

19 november 2019 ‘voorbereidend dakwerk‘

19 november 2019 – de reden dat we hier de komende dagen zijn, is niet om zelf de hele dag te gaan werken, maar omdat de dakdekkers komen. De achterkant van het dak, wat boven de keuken en een deel van de Scheune (werkplaats) zit, krijgt namelijk z’n definitieve dakbedekking en als het goed is ook nog zonnecellen.

Eigenlijk zouden ze gisteren al beginnen, maar door de regen van de afgelopen dagen waren wat andere projecten uitgelopen en beginnen ze vandaag. Met 2-8 graden wordt het niet echt warm, maar de regen was ’s nachts opgehouden en de ochtend begon droog en nagenoeg windstil.

De dakdekkers begonnen met de steigers op te bouwen. Dat er een steiger in het gangetje links zou komen wisten we, maar een steiger bij de achtergevel hadden we niet op ons netvlies staan. Hiervoor moesten we eerst de restanten van onze eigen steiger afbreken. Gelukkig paste de steigers voor en achter prima, zodat ze het dak op konden.

Behalve dakbedekking stond ook een nieuwe dakgoot op het programma. De vorige lekte namelijk en was behoorlijk aangetast door zure stoffen die bij regen uit de dakbedekking komen. De nieuwe dakgoot heeft een extra beschermlaag om herhaling te voorkomen. Verder komt er nu ook een aluminium Traufblech (letterlijk ‘druipblik’, geen idee hoe dit in het Nederlands heet) op. Als laatste is ook de plaats van de afvoerbuis iets verplaatst om voor een betere waterafvoer te zorgen.

Voor vandaag stond de opbouw van de steigers, de vervanging van de dakgoot, het aanbrengen van het Traufblech en overleg met de Solarmann op het programma en mede dankzij het goede weer kon alles gedaan worden, want ’s middags kwam de zon zelfs tevoorschijn.

Morgen gaan ze verder met de nieuwe dakbedekking en de looproosters, maar voor het zover is, krijgen we eerst de nacht, waarbij de temperatuur plaatselijk kan dalen tot -4.

Tussendoor kwam ook de vorige eigenaar nog voorbij en die wilde wel zien hoe het er nu uit zag. De deur tussen de keuken en koeienstal, die we gevonden hadden als vloertje boven het varkensstalletje, herkende hij meteen. Dat was namelijk de oude huisdeur van zijn huidige (vakwerk)huis aan het begin van de straat. We hebben ons altijd al afgevraagd waar die deur vandaan kwam en nu weten we het dus.

2 comments to 19 november 2019 ‘voorbereidend dakwerk‘