ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

20 november 2019 ‘een dakloopplank‘

20 november 2019 – de temperatuur wordt hetzelfde als gisteren, 2 tot 8 graden. De zon blijft een groot deel van de dag weg; geen probleem, als de regen ook wegblijft.

In principe worden de banen van de dakbedekking verticaal op het dak gelegd. Dat gebeurt hier ook, behalve dat er aan de onderkant een horizontale baan komt omdat daar de steunen voor het looprooster komen. Die steunen worden op de toplaag gezet en daarna komt er een klein stukje dakbedekking over de plaats waar de schroeven zitten.

Met een slagsnoer werd een lijn afgetekend als richtpunt voor de onderkant van de steunen en werden ze vastgeschroefd op de balken eronder.
Ze zullen er niet snel afwaaien, want elke steun zit vast met 3 schroeven van 6 x 150 mm.
De bovenkant van de beugels is draaibaar vanwege het verschil in dakhellingen, zodat je ze waterpas kunt zetten.

Om de schroeven af te dekken en voor waterdichtheid kwam er op elke steun een reepje dakbedekking wat naar boven doorliep tot de horizontale naad. Toen dat gedaan was, kwam er tijdelijke planken op, zodat je vrij comfortabel over het dak kunt lopen.

Het plaatsen van de steunen is een vrij tijdrovend karweitje, maar toch kregen ze de helft van de dakbedekking er ook nog op. We hadden er rekening mee gehouden dat de oude dakbedekking eraf moest en dat ook de onderlaag vervangen moest worden. Het was een meevaller dat dit niet hoefde. De oude onderlaag lag er goed en (nog belangrijker) vlak op, waardoor die kon blijven liggen.

Naast kostenbesparing, geeft het nu ook niet als het een beetje regent. Een belangrijke functie van de onderlaag, die op het dak gespijkerd wordt, is te voorkomen dat de vlam van de brander, waarmee de toplaag als het ware vastgesmolten wordt, het hout raakt, of tussen de spleten door binnenin brand veroorzaakt.

Tussendoor hebben we ook de onderdelen opgeruimd van de steiger die we gister onverwachts uit elkaar gehaald moest worden.

2 comments to 20 november 2019 ‘een dakloopplank‘