ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

12 juni 2021 ‘de ontgroening‘

12 juni 2021 – de voorspelde temperatuur van 20 tot 29 graden was ideaal om in de tuin te werken en dat hebben we het grootste deel van de dag dan ook gedaan.

Hoewel we vorig jaar bakken met kastanjes uit de tuin gehaald hadden, waren er hier en daar toch kastanjeveldjes ontstaan en we hebben er tientallen uitgetrokken. Ook tientallen emmers met bladeren en snoeiafval vonden hun weg naar de boventuin, waar de looppaadjes opgehoogd werden (nadat ze begaanbaar gemaakt waren).

Het was niet de ideale tijd om te snoeien, maar diverse struiken waren echt veel te groot geworden. De vlinderstruik, sering, hibiscus en hazelaar hebben we enorm gesnoeid. Misschien bloeien ze wat minder dit jaar en hopelijk schieten ze weer uit.

Een ander experiment was het poten van meegenomen bolletjes. Deze hadden eigenlijk veel eerder gepoot moeten worden, maar dat ging niet. Misschien komt er nog wat op en zo niet, dan poten we nog wel wat op de juiste tijd. Het is sowieso een probeersel, want of deze plantjes het in Kröv gaan doen is afwachten.

In de toekomstige woonkamer moet een trap naar de vide en slaapkamer komen en voordat we buiten gingen snoeien, hebben we de maten hiervoor opgemeten. Het wordt een zogenaamde steektrap en als voorbeeld hebben we de oude trap boven de garage opgemeten. Dit geeft een idee hoe de trappen er hier vroeger uitzagen.

De trapbomen van de oude trap bestaan uit dikke balken, met daarin groeven voor de treden. Omdat de trap boven de garage wat verzakt is, zitten er extra steuntjes onder. In onze oudhoutcollectie hebben we één balk gevonden die precies goed is en nog een tweede die een centimeter of 50-60 verlengd moet worden.

Vanaf de tuin heb je een goed uitzicht op de achtergevel en 2 dingen vallen meteen in het oog; de mooie geschieferde punt met 4 ramen en een enorm lelijk blauw zeil. De laatste is dermate ontsierend, dat we dit gaan vervangen door transparant plastic. De maten hiervoor hebben we vandaag opgemeten.

Het meegenomen stukje toekomstige puntkamervloer hebben we geïmpregneerd tegen ongedierte en schimmel. Morgen, als de impregneerolie droog is, dan kunnen we kijken hoe het staat.  

Als laatste karweitje van de dag werd een deel van de beelden uit de winterstalling gehaald en op hun plek in de tuin gezet.

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.