ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

11 september 2021 ‘wikkellattenwerk‘

11 september 2021 – de temperatuur is met 19 tot 24 graden ongeveer hetzelfde als gisteren, met de voorspelling ’s ochtends kans op regen en ’s middags beter weer.

Het hapje uit de afdekplank wat we gisteren afgetekend hadden, hebben we uitgezaagd. Dit betekende niet dat de plank goed paste. De bovenrand van het vakwerk waar de plank op rust is verre van recht, met overal spleten tot gevolg.

We hebben eerst geprobeerd om de balk vlakker te schaven, maar dat bleek al snel onbegonnen werk, want het verschil was minstens 6 mm. Het volgende idee was, om de spleten vanaf de achterkant met een klein flexibel latje dicht te maken. Dit gaan we doen. Helaas is er witte kit zichtbaar onder de plank en hier moeten we nog wat op verzinnen; afdichten of overschilderen. Het werd uiteindelijk dichtkitten met een speciale houtscheurenvuller voor vakwerk, die we nog hadden liggen.

Er is steeds beter zicht op waar in de puntkamer het Douglashout in het zicht blijft. Her en der gaan we het moderne Douglashout “verouderen” met 2 lagen notenbeits, zodat het beter past bij het oude hout. Dit keer was de voorkant van de balk van het tussenvloertje aan de beurt.

Op het tussenvloertje zijn we verder gegaan met de middelste baan. Helemaal afmaken kunnen we die niet, omdat eerst de elektra aangelegd moet worden. Bovenop het tussenvloertje komt een stopcontact en aftakking naar de 2 spotjes en de plafondlamp. Het enige wat nog ontbreekt is een passende schakelaar.

Als alles volgens plan gaat, dan wordt de volgende keer de steektrap geplaatst. Dit was dus de laatste gelegenheid om een foto van het gerestaureerde leemvakwerk in de toekomstige woonkamer te maken.

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.