ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

23 september 2021 ‘steektrapmontage‘

23 september 2021 – met 17 tot 22 graden was de temperatuur niet slecht vandaag. We konden zelfs buiten zitten en dat hebben we dan ook gedaan.

Het grootste deel van de wand tussen woonkamer2 en het terras wordt glas, maar 1 vak blijft gevuld met leem. Dit is een oude tussenwand waarbij men vroeger geen aandacht aan de afwerking had besteed. Voor het toekomstige terras moet dat mooier en vandaag hebben we het ruwe leem afgewerkt met Unterputz.

Die laag hebben we zo vlak mogelijk gemaakt, zodat we de Oberputz (die op is) kunnen overslaan en er meteen Feinputz op kunnen doen.

Op het tussenvloertje van de puntkamer hebben we wat geïsoleerd, maar we kunnen het pas afmaken als het 2e lampje erin zit. Het lampje hebben we aan een leemwikkellatje vastgemaakt en in de rustiek eikenbeits gezet. Morgen gaat het lampje erin en daarna de rest van de jute, de folie en de isolatie.

Het belangrijkste werk van de dag was de steektrap. Hiermee ga je vanuit woonkamer2 via de vide naar de toekomstige slaapkamer. We hebben de traptreden uit eiken wagonplanken gemaakt. Die komen in de sparingen in de trapbomen en worden dan vastgeschroefd.

Aan de onderkant zit een knikje in de trap zodat je er vanuit de woonkamer gemakkelijker op kunt lopen. De onderste paar treden hebben daarom ook een iets andere vorm; een soort van scheve standaardtree met een extra driehoekig stuk eraan.

Toen de trap grotendeels in elkaar zat konden we allemaal even proeflopen naar boven en naar beneden. Het is een steektrap en dat betekent dat je zoals bij veel steektrappen -vanwege de steilheid- achteruit de trap af moet. 

Helemaal tevreden waren we niet met de trap, want we vonden dat 2 treden ietsje te scheef zaten. Niet veel aan de hand zou je zeggen; schroeven eruit draaien en opnieuw vastzetten. Helaas, bij het losdraaien van een schroef brak de kop af. De schroef ging er niet meer uit en de enige manier om de tree los te krijgen was de schroef door te zagen met een ijzerzaag. Het duurde wel even, maar het lukte en morgen gaan we de tree opnieuw vastzetten.

Leave a Reply