ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

7 oktober 2021 ‘steigertrapleuning‘

7 oktober 2021 – hoewel het niet regende, was het met 11 tot 18 graden toch een wat sombere herfstdag. Overal in huis gaan de temperaturen omlaag, 16 graden in de woonkamer, 15 in de gang, 14 in de voormalige koeienstal en 12 in de werkplaats. Boven, in de puntkamer onder het dak, loopt de temperatuur sterk uiteen onder het nog ongeïsoleerde deel van het dak. Als de zon er even op staat is het meteen aangenaam warm.

Bij het zagen en frezen was de steektrap behoorlijk stoffig geworden en voor het impregneren hebben we alles met lucht schoon geblazen. Waar nodig hebben we de beschadigingen bijgewerkt met notenbeits. Een paar lichte treden hebben we verdonkerd met Tungolie.

De steektrap was een soort van impulsief project zonder veel voorbereiding. Zo liep er nog een onhandige steigerbuis boven de trap. We hebben de steiger nu verbouwd en meteen een steigerbuistrapleuning gemaakt. Zo krijgen we meteen een idee hoe de toekomstige echte leuning er uit moet zien.

In de puntkamer zijn we verder gegaan met het isoleren, dit keer boven het tussenvloertje. De houtvezelplaten zaten er al op en nu komen er 2 lagen steenwol van 8 cm op. Dit wordt voor de zekerheid afgedekt met een dampremmende folie en dan komen de planken erop..

In het kader van de versnelde veroudering kreeg een Douglashout staander z’n tweede en laatste laag notenbeits. De kleur lijkt nu aardig op oud eiken waardoor het prima in het geheel past.

Leave a Reply