ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

19 mei 2023 ‘een dikke wang‘

19 mei 2023 – zomers weer is er voor vandaag niet voorspeld, maar het kan slechter dan 14 tot 20 graden en de komende dagen zou de temperatuur verder omhoog gaan.

Op de vide staat het vervolg van het wit maken van de vakwerkvulling op het programma. We gaan verder het vakwerk onder de punt (die al wit is). Voor deze vakken gebruiken we leemverf in poedervorm, die moet worden aangemaakt met water. Dit verfpoeder is jarenlang houdbaar, zolang het maar droog wordt bewaard.`           

Er komt een andere afwerking van de binnenkant van de dakkapel in de puntkamer. Aanvankelijk zouden zijkanten (wangen) afgewerkt worden met witte leemstuc, maar nu worden het planken. Niet alleen is dit minder werk (denken we), maar het is ook authentieker.

Tussen deze planken en de planken aan de buitenkant komt 8,5 cm houtvezelplaat als isolatie. Geen superisolatie, maar een Rc-waarde van ca. 2,75 is beter dan die van de dubbele laag planken die nu de enige “isolatie” is. Rondom de eerste wang van de dakkapel hebben we balkjes vastgemaakt en om te zien waar die moesten komen, hebben we wat plankjes op de dakbalken geschroefd, als een soort simulatie van het toekomstige dalbeschot.

Binnen de balkjes is het opgevuld met reststukken houtvezel isolatieplaat, die over waren van de achtergevel. In principe zouden nu de planken erop kunnen, maar we gaan eerst wat stukken Douglashout,  die in het zicht blijven, donkerder maken.