ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

31 mei 2019 ‘rondleiding & overleg’

31 mei 2019 – vandaag doet het weer er een paar graden bij en wordt het 19 tot 26 graden. Prima weer om buiten te werken en koffie te drinken. De winterdeur van de Scheune hebben we voor de helft weggehaald, zodat we weer makkelijk de tuin in kunnen lopen. Hiervan hebben we meteen gebruik gemaakt om de beeldencollectie in de tuin aan te vullen met nieuwe zelfgemaakte creaties.

Het echte werk begon wat later vanwege een rondleiding. Bij de buren waren mensen geïnteresseerd in ons huis en we hebben ze de meeste bezienswaardigheden laten zien. Het leverde dit keer ook nog wat informatie op, want we kregen uitleg over de rookruimte en het rookproces.

Op de vloer van de gang boven zit namelijk een klein metalen deurtje met daarachter een rookkamer. Niet gehinderd door kennis over het roken, hebben wij altijd gedacht dat de rookruimte aan de onderkant was aangesloten op een haard/schouw in de woonkamer en aan de bovenkant op de schoorsteen. Dit klopte dus niet, want de rookkamer krijgt alleen lucht vanaf de onderkant. Dit komt erin via een luchtkanaal waarin een regelklep zit waarmee de hoeveelheid te regelen is. De beukenspaanders in de rookruimte moeten namelijk gloeien en roken en mogen niet branden.

We denken dat de luchtinlaat ergens tussen de badkamer en woonkamer zit en wie weet gaan we ooit een poging doen om die te ontdekken. Door deze uitleg laten we de gedachte over een mooie verstopte schouw in de woonkamer maar even varen.

Na de rondleiding hebben we in de puntkamer en de vide bekeken en overlegd hoe we bepaalde dingen zouden kunnen maken en afwerken.

Het grootste karwei lijkt een stuk vakwerk te zijn wat tussen de puntkamer en de vide moet komen. De wand is daar namelijk maar ongeveer 2,5 meter hoog en in de punt erboven zit niets.  Ook hebben we overlegd over het tussenvloertje in de puntkamer en de afwerking van de binnenkant van het schuine dak en de gevel.

De aanpassing van de dakbedekking van afgelopen maart lijkt te hebben gewerkt, want de muur en het plafond in de keuken lijkt droog te blijven. Omdat die plekken in het plafond behoorlijk opvallen in de voor de rest mooie keuken, zijn begonnen met het bijwerken met leemverf. De keuken is bijna 4 meter hoog, dus met een keukentrap kom je er niet. We hebben daarom extra houtblokken onder de trap gezet en een klein trapje op het aanrechtblad gezet. Dit is het voordeel van een stevig keukenblad, je kunt er gewoon een trap op zetten.

In de koeienstal zaten her en der nog wat lichte stukjes hout. Die hebben we nu gebeitst, zodat ze een ouder uiterlijk hebben en niet meer opvallen in het geheel. Het was niet echt opvallend en het zou best kunnen dat wij de enige zijn die dit zien.

De ruimte boven de koeienstal en de keuken moet ooit de nieuwe woonkamer worden. Die is dan te bereiken via een vaste trap in de koeienstal. Nu staat er nog een ladder en het toekomstige trapgat is tijdelijk dichtgemaakt. Hierdoor is het nu nog een stuk makkelijker om

de muur boven het trapgat te stuken. Dit willen we dus gaan doen voordat het trapgat permanent open is. Om dit te kunnen stuken, moeten er eerst nog elektriciteitsleidingen in de muur worden gelegd. Het eerste stuk, van de meterkast via het plafond naar boven, hadden we de kabels al gelegd. Het tweede stuk, over de muur naar de garage, gaan we doen. Het grootste deel van het frezen van de sleuf in de muur ging snel, maar aan de uiteinden zitten de betonnen ringankers en dat ging lastiger. Het laatste stukje ging nog lastiger, want dat moesten we met de hand doen; op de ouderwetse manier, met hamer en beitel.  

Iets na zevenen vonden we het mooi genoeg geweest en het was gelukkig nog warm genoeg om op het terras van de ijstent ijs te eten.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.