ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

6 mei 2023 ‘meters maken’

6 mei 2023  – vandaag, op de dag van de kroning van Charles de 3e, kan de temperatuur weer oplopen tot 24 graden. Het begon goed met zon en dat is wel nodig ’s ochtends, want de nachten zijn nog behoorlijk koud.

We willen ongeveer 20 stukken sporen terugzetten, met een totale lengte van meer dan 25 m en gelukkig konden we vandaag behoorlijk wat meters maken. De 2 stukken boven het tussenvloertje waren af en zitten er nu op. “Officieel” zou er achter op het tussenvloertje nog een 3e moeten komen, maar omdat je die niet of nauwelijks kunt zien, komt die er vooralsnog niet.

Daar waar geen tussenvloertje zit, zijn de stukken ca. 2,65 m lang en omdat de meeste oude sporen krom zijn en het nieuwe dak recht is, valt het niet mee om ze ertussen te krijgen. We hebben er vandaag 2 op maat gezaagd en geïmpregneerd. Als ze droog zijn, checken we de kleur en als die goed is, dan kunnen ze erop.

Oorspronkelijk dit soort dakconstructies geen nok. De sparren zaten aan de onderkant in de vloerbalken, leunde in het midden op een Stuhlrähm en vielen boven in elkaar met een pen-gatverbinding. Een enkele verbinding zou nog bruikbaar zijn, maar niet bij ons, want wij hebben nu wel een nokbalk, hetgeen intussen voorschrift is.