ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 21 en 22 juni 2013

21 juni 2013 – de dag begon met zon achter de wolken, maar het was droog en niet koud. De rest van de dag zou het wisselvallend blijven met zon, wind en regen.

Vandaag stond het verder slopen van de keuken op het programma, waarbij we onder andere de betonvloer te lijf zouden gaan met een pneumatische sloophamer. Andere dingen die nog gedaan moesten worden waren:  het schoonkrabben van balken (om te kijken hoever de slechte stukken gaan), weghalen van gipsplaten, weghalen van de laatste stukken van het verlaagde plafond en het aanpassen van de elektriciteit.

Omdat we erg nieuwsgierig waren of we de juiste sloophamer hadden en het beton te slopen was, begonnen we met een slooptest. De test slaagde gelukkig en we zagen het wel zitten om de rest van de vloer op deze manier te slopen. Voordat we echt konden gaan “drillen” moest eerst de aanhanger leeg gemaakt worden, om daarin plaats te maken voor de gipsplaten. Voor de 14 meegenomen stempels werd een plekje gezocht en toen konden we aan de slag.

We begonnen met het schrapen en drillen en voor koffietijd was ca. een kwart van de vloer gesloopt. Daarna ging het langzamer doordat er ook gipsplaten weggehaald en afgevoerd moesten worden. Tijdens het slopen was duidelijk dat de betonvloer zeer wisselend van dikte en sterkte was; soms ging de sloophamer er door z’n eigen gewicht al doorheen en dan weer was er behoorlijk wat spierkracht en tijd nodig om er doorheen te gaan.

We waren niet ontevreden over de voortgang en het zou best kunnen dat de vloer er ’s avonds uit zou liggen, totdat de sloophamer op een zachtere steen stuitte en dat bleek zandsteen te zijn. Omdat dit een vrij zachte en makkelijk te bewerken steensoort is, worden daar bijvoorbeeld kozijnen, trappen, e.d. van gemaakt.

Om te voorkomen dat we een historisch belangrijk iets (verder) zouden slopen, gingen we met de hand verder hakken en graven. Af en toe werd het bovenste laagje beton er voorzichtig af gesloopt en daaronder bleek iets van leisteen en zandsteen te liggen. Was dit een tuinpad geweest (want de keuken is er later aangebouwd), of resten van een stalvloer, resten van een ouder gebouw of iets heel anders?

Omdat we verder moesten, hebben we na dit “archeologische oponthoud” eerst de rest van de betonvloer eruit gehaald en omdat het toen al acht uur (’s avonds) was, gaan we morgen wel verder met onze opgraving.
We hebben nog steeds de –zeer ijdele- hoop om iets spectaculairs te vinden; bij voorkeur een geheime eeuwenoude kelder met daarin documenten en gebruiksvoorwerpen…..

22 juni 2013 –  het was droog met een zonnetje en niet overdreven warm. Vandaag zouden we teruggaan, maar voor het zover was zijn we eerst verder gegaan met onze opgraving en hebben we de aanhanger verder gevuld.

Leave a Reply