ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 29 juni 2013

29 juni 2013 – vandaag stonden er allerlei kleinere klussen op het programma.

We besloten om onze archeologische opgraving in de keuken te slopen, ondanks dat we niet precies weten wat het geweest is. We zagen teveel practische problemen om het intact te laten. Het zou dan ook zichtbaar moeten zijn, anders heeft het nog geen zin, maar net op die plaats komt de keuken te staan. Verder halen we de vloer er o.a. uit vanwege het (optrekkende) vocht en als je dan een deel van de vloer open laat, dan wordt dit weer teniet gedaan.

Even terug in de geschiedenis: we hadden op zolder ons eigen “sterrenhemel”. Water wat via de “sterren” naar binnen kwam werd opgevangen in zeilen en via goten -van oude planken en dakleer- afgevoerd.
Later kwam er een 2e zeil bij, waarvan de goot uitkwam op de 1e goot. Via een opening in het vakwerk liep het water in een oude regenton die in de Scheune stond. Als de regenton vol was, liep die over en kwam het water op de vloer van de Scheune. Dat was toen geen probleem, want die vloer bestond toen nog uit leem en keien. 

Na jaren van trouwe dienst werd het lekwateropvangzeil boven de keuken weggehaald. Dit zeil heeft honderden liters water die door het lekke dak heen kwamen afgevoerd naar buiten.

Na een regenbui bleef het droog in de keuken en verder verval van de leemvloer boven de keuken werd voorkomen. Inmiddels is het dak redelijk dicht en wordt als alles volgens plan gaat- deze zomer vervangen. Omdat de leemvloer er nu ook uit is, heeft het zeil geen functie meer en gaat het sowieso in weg hangen bij werk aan de vloeren en dak.
We hebben nu dus weer een zeilloze verdieping boven de  keuken. 

Om de afvoer van puin uit de keuken en de aanvoer van beton makkelijker te maken, hebben we de openingen in het vakwerk naar de koeienstal groter gemaakt. Omdat we de balk erboven niet helemaal vertrouwen, hebben we er een extra schroefstempel ondergezet.

Iets wat dit jaar eigenlijk ook nog op het programma staat, is de renovatie van de rechter zijgevel en dan met name het vakwerk. De dragende functie mag dan zijn overgenomen door de nieuwe muren die erachter gekomen zijn, maar juist doordat het alleen nog een optische functie heeft, moet het er goed uitzien. Sommige delen zijn ook dermate slecht dat er best eens een stuk hout naar beneden zou kunnen komen.

Om te kunnen zien hoe het vakwerk opgebouwd is, moeten we een foto hebben waarop de complete vakwerkwand staat. Omdat het niet mogelijk is om dit op 1 foto te zetten, hebben we 3 foto’s gemaakt en die met een fotobewerkingsprogramma aan elkaar geplakt. Het resultaat valt niet tegen. 

De werkdag werd afgesloten met het maken van een foto van de stalen balk boven de garagedeur. In het begin van de maand was deze balk geplaatst, maar we hadden nog geen foto van het eindresultaat.

 

1 comment to Nieuws 29 juni 2013

  • Marianne

    1e alinea, laatate zin: het woord ‘vloer’ is vergeten.
    2e alinea: ‘sterren’ zal wel ‘sterrenhemel’ moeten zijn.
    3e alinea, 3e zin: ‘derder’ moet ‘verder’ zijn.