ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

6 juli 2019 ‘Trachtentreffen’

6 juli 2019 – er gaat een graadje van de maximale temperatuur af, maar 25 tot 32 graden is nog genoeg.

Dit is het eerste weekend in juli en dus het weekend van het Trachtentreffen, een ‘Wein und Folkorefestival’, wat dit jaar voor de 66e keer wordt gehouden.

Een groot deel van de dag zijn we in de puntkamer bezig geweest, eerst met Unterputz om de vakken met leemwikkels wat vlakker te maken. Hierna komt er nog Oberputz en Feinputz op en tenslotte leemverf.

Van een ander gedeelte hebben we de gaten gevuld met leemsteengruis. We hopen dat de bestelede leemstenen snel komen, zodat we weer kunnen zagen en nieuw gruis hebben.

Tussen het werk door en avond viel er een enkele regendruppel. Het was zo weinig, dat het op de grond niet te zien was. Voor de tuin zou een buitje niet gek zijn.

In de garage hebben we deuren in de kast gezet en het nodige opgeruimd en verplaatst, waardoor er ruimte is voor de pallets die hopelijk snel komen.

Doordat de nieuwe vloerbalken van de puntkamer hoger zijn dan de oude, ligt de vloer hoger dan de onderbalk van het oude vakwerk. Hierdoor is er aan de onderkant van het vakwerk geen balk te zien. Dit ziet er minder mooi uit, omdat het leem van de wand aansluit op de vloer.

We willen hier daarom een balk inzetten, die alleen vanaf de puntkamer zichtbaar is en niet vanaf de vide, waar de oude balk in het zicht blijft. De oplossing is een stukje uit de staanders halen en er een halve balk inzetten. Die balk maken we van een oude ca. 9 cm hoger dakbalk, die we ontspijkerd en schoongemaakt hebben.

Het in de lengte door midden zagen van de wat kromme balk was nog een aardige klus en het ‘construction zaagblad’ die geen probleem zou moeten hebben met een spijker in het hout, kwam goed van pas, want een paar keer gaven vonken aan dat er een spijker doorgezaagd werd.

Gelukkig was het resultaat was wat we zochten; een dikke eiken plank met het uiterlijk van een balk. Nu moet die er nog op. Het was inmiddels 21:00 uur geweest en we gaan volgende week verder.

Na het eten gingen we naar het festivalterrein bij de Mosel, waar we naar optredens op het drijvende podium hebben gekeken en geluisterd. Ook de nieuwe Mosella kwam weer aan in haar drijvende schelp, met op de achtergrond de drijvende lampjes, Bengaalsvuur en fonteinen van de brandweer. De avond werd volgens traditie afgesloten met een optreden van de Winzerkapelle waarbij er nog gedanst kon worden op de schuinaflopende verre van vlakke parkeerplaats.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.